Goudhaantje Wout Weghorst had al speciaal gevoel: "Vandaag gaat het gebeuren"

Pas in de blessuretijd wist Ajax tegenstander FC Groningen over de knie te leggen. Daar had het twee invallers voor nodig. Chuba Akpom en Wout Weghorst waren de goudhaantjes. Weghorst was met een doelpunt en een assist dan ook de man van de wedstrijd.

Wout Weghorst maakt zijn eerste treffer voor Ajax - NH Nieuws

Met een extra aanvaller in de persoon van Wout Weghorst, trok Ajax de overwinning naar zich toe. De boomlange spits kopte in de eerste minuut van de blessuretijd raak: 2-1. En voorzag Chuba Akpom van een perfecte steekpass, waarna hij de 3-1 maakte. "Ik voelde dat ik 'm zou maken. Op het moment dat Branco (Van den Boomen red.) de penalty mist, wist ik het: vandaag gaat het gebeuren. Het is een gevoel en dat kan je niet beschrijven."

In de warming-up had Weghorst het er al over met één van de trainers. Hij wist dat hij belangrijk zou zijn voor Ajax. Dat gevoel had hij afgelopen zomer ook op het EK bij Oranje als invaller, maar ook op het WK toen hij tegen Argentinië twee keer scoorde.

Tekst loopt verder onder de foto.

Een lachende Wout Weghorst na zijn treffer - Foto: ANP

De spits van Ajax maakte zijn laatste eredivisiedoelpunt op 6 mei 2018 in het shirt van AZ. Dat deed Weghorst tegen PEC Zwolle. Afgelopen zomer was hij bij het Nederlands elftal op het EK belangrijk. De komende interlands moet Weghorst even pas op de plaats maken, maar dat heeft ook veelal met zijn fitheid te maken.

"Wout is iemand die ons heel erg kan helpen in veel situaties. Hij heeft karakter en winnaarsmentaliteit. Daarom wilden we hem graag hebben. Hij keek erg uit naar zijn eerste doelpunt", zegt trainer Francesco Farioli, die aangeeft dat hij ook met Weghorst zou kunnen starten.

Moeizame zege

Aanvankelijk leek er tegen FC Groningen geen vuiltje aan de lucht. Ajax was veruit de bovenliggende partij en kwam via Davy Klaassen verdiend op voorsprong. De aanvoerder maakte zijn bijnaam Mister 1-0 meer dan waar. De ploeg van trainer Farioli had de wedstrijd vervolgens al moeten beslissen, maar hielp een legio kansen om zeep.

FC Groningen-middenvelder Jorg Schreuders profiteerde optimaal van geschutter achterin en zodoende stond het ineens 1-1. Van den Boomen hielp enkele minuten later een strafschop om zeep, waarna het een hele lastige wedstrijd leek te worden. Via Akpom en Weghorst werd het alsnog 3-1.

Na de interlandperiode gaat Ajax op bezoek bij Heracles Almelo. Die donderdag erna speelt het in de Europa League de uitwedstrijd tegen Qarabag.