Ga naar Content

Beklad regenboogpad maakt tongen los in Nieuw-Vennep: "Kotsmisselijk werd ik ervan"

Het met hakenkruizen ontsierde regenboogpad dat sinds vrijdag in Nieuw-Vennep ligt roept veel reacties op. 'Bijzonder dat een regenboogvlak bij veel mensen meer anti-gevoelens oproept dan een hakenkruis.'

Het regenboogpad ligt er inmiddels flink beschadigd bij - Foto: NH Media

Sinds vrijdag ligt het regenboogpad er, vlak voor de ingang van het winkelcentrum in het centrum van Nieuw-Vennep. De eerste twee nachten is het meteen raak; het pad wordt ondergekalkt met scheldwoorden en hakenkruizen. Een dertien- en veertienjarige jongen werden op heterdaad betrapt door de politie. Ook wordt een regenboogvlag gestolen die een lokale ondernemer in reactie op het vandalisme had opgehangen. 

"Van de gekke", noemt Raimond van den Broek de beschadigingen. Hij zit namens het centrum van het dorp in de Ondernemingsvereniging Haarlemmermeer-Zuid (OVHZ), een van de medebedenkers van het regenboogpad. "Als centrum wil je uitstralen dat iedereen welkom is en zijn ding kan doen. En nu is het niet een beetje beklad, ze hebben het echt geprobeerd te wissen."

Tekst gaat verder onder foto's.

Het enthousiasme bij lokale ondernemers was groot toen centrummanager en bekende Venneper Birgit Cramer van den Bogaart met het idee naar ze toe kwam, vertelt ze zelf: "In Hoofddorp ligt ook zo'n regenboogvlak, fantastisch. Ik dacht dat wij dat ook wel konden gebruiken, want ook hier is iedereen welkom." Maar dat idee viel blijkbaar niet bij iedereen zo goed, met de bekladdingen tot gevolg. "Kotsmisselijk werd ik ervan."

Ook al hakenkruizen in Hoofddorp

De regenboogkleurige tegels in Hoofddorp werd in februari ook al ontsierd door een hakenkruis. Dat het nu in Nieuw-Vennep gebeurt kwam voor Roy Dongen, voorzitter van lhbti+-belangenorganisatie COC Kennemerland, toch als een verrassing. "Bij veel van dit soort paden in de wijdere omgeving gebeurt er nooit iets. Het kan ook zomaar dat de aangehouden jongens helemaal geen politiek statement wilden maken, maar het komt zo wel heel dichtbij."

"Wij hetero's krijgen ook geen eigen vlaggen in het dorp"

Omwonende over de komst van het regenboogpad

Winkelend publiek dat bij De Symfonie hun boodschappen doet was gisteren minder verrast door het vandalisme. "Je vraagt wel een beetje om gedoe door één bepaalde bevolkingsgroep zo in het daglicht te zetten. Geef dan liever een signaal dat iederéén gelijk is", vindt een moeder die het winkelcentrum uit komt gelopen. Een ander voegt terloops toe: "Vandalisme neem ik altijd afstand van, maar wij hetero's krijgen ook geen eigen vlaggen in het dorp. Dus wat is hier nou de meerwaarde van?"

Tekst gaat verder onder X-bericht.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De gemeente Haarlemmermeer veroordeelt naast de bekladdingen ook de felle online-discussies die op X zijn losgebarsten: "We zijn uiteraard geschrokken en met afschuw vervuld van die hakenkruizen maar ook van een deel van de – veelal -  anonieme reacties online. Vooral dat een regenboogvlak bij veel mensen meer antigevoelens oproept dan een hakenkruis mag op zijn zachtst gezegd bijzonder worden genoemd."

Impact op jongeren

De bekladding van het regenboogpad heeft ook impact op lokale jongeren uit de queer gemeenschap, zegt Cas Dolderdam, voorzitter van Haarlemmerqueer. Zeker omdat de aangehouden verdachten dertien en veertien jaar oud zijn. "Het is dramatisch. Ik kreeg meteen reacties van jongeren in onze community die het lastig vinden. Dat er bijvoorbeeld op school leeftijdsgenoten kunnen zijn die zo negatief over jou denken geeft een gevoel van onveiligheid."

Ondanks de gevoelens van onmacht en onveiligheid die velen door de incidenten ervaren is niemand van plan de officiële opening op vrijdag te mijden. De gemeente Haarlemmermeer piekert er niet over om de opening op wereldwijde Coming Out-dag af te gelasten. "Dat is een vorm van capitulatie die niet past bij de regenbooggemeente Haarlemmermeer." 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]