Ga naar Content

Dorus Floris (35) begon als schnitzelbakker en heeft nu een Michelinster

Trots, verrast en o zo gelukkig. Dat is Alkmaarder Dorus Floris met de Michelinster die hij deze week kreeg. De 35-jarige chef en eigenaar van restaurant Showw in Amsterdam-Zuid begon ooit met het frituren van schnitzels in Egmond aan Zee, en klom daarna op naar het allerhoogste niveau. "De kern is lekker eten."

Sommelier Lendl Mijnhijmer en chef-kok Dorus Floris - Foto: ANP Foto

Het leest bijna als een jongensboek: als tiener zette hij zijn eerste prille stappen in de keuken en bijna twintig jaar later is de 35-jarige Dorus een sterrenchef. "Ik begon met schnitzels frituren en saté bakken in De Parel van Egmond", vertelt hij enthousiast op NH Radio.

Afgelopen maandag vielen Dorus' kookkunsten in de prijzen. En dat terwijl zijn restaurant, Showw, pas tien maanden open is. Hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen? "Daar is denk ik geen recept voor: Michelin gaat erover."

Volg je hart

"Het belangrijkste is denk ik: je hart volgen en koken wat je zelf lekker vindt, en hopen dat de gasten dat ook lekker vinden. En als het je dan lukt om de mensen om je heen ook enthousiast te krijgen om met je mee te koken. Dan denk ik dat je heel ver komt."

Van zijn eerste stappen in de Egmondse keuken komt hij via de hotelschool uiteindelijk in de leer bij verschillende sterrenchefs. "Ik vond het elk jaar interessanter worden en wilde weten wat de keuken nog meer te bieden heeft. Zo ben ik in de top van Nederland beland. Die weg leidde naar mijn eigen zaak, en nu dus met een ster tot gevolg."

"Langoustine met een saus van de koppen en schalen en gewoon met brood, dan ben je al helemaal gelukkig."

Dorus Floris - chef-kok

Dorus woont nu dik 12 jaar in Alkmaar, en daarvoor in Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef. Zijn herkomst is ook nu nog terug te vinden in zijn menu. "We hebben een vegetarisch gerecht van maïskolf, die we dan helemaal gebruiken, met Alkmaarse kaas."

Gewoon lekker eten

"De gerechten zijn allemaal gebaseerd op comfortfood, maar het moet ook niet te ingewikkeld worden. Ik vind het belangrijk dat ik het nog begrijp en de mensen helemaal. De kern is gewoon lekker eten, en ik probeer dan van alledaagse dingen iets speciaals maken."

En zijn eigen favoriete (sterren)gerecht? "Wat ik heel lekker en leuk vindt om te maken is langoustine of kreeft. En dan maak ik een saus van de koppen en de schalen. En dat dan eigenlijk gewoon met brood; dan ben je al helemaal gelukkig. Veel meer heb je niet nodig."

Restaurant Showw werd dit jaar overigens dubbel bekroond. Ook Dorus' compagnon, Lendl Mijnhijmer viel in de prijzen: hij is de beste sommelier van het jaar. "Echt heel bizar allemaal. We zijn vorig jaar samen de zaak begonnen en dit is natuurlijk een droomstart."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]