Ga naar Content

Koggenland blijft verdeeld: voorlopig nog geen besluit over azc-locatie

De komst van een azc in een weiland langs de A7 nabij Berkhout/Bobeldijk is nog allesbehalve zeker. Tijdens een drukbezochte raadsvergadering liepen de emoties hoog op, met felle reacties vanaf de publieke tribune. De gemeenteraad besloot om het besluit uit te stellen, omdat er nog te veel onduidelijkheden zouden zijn.

Asielzoekers bij het azc - Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

De mogelijke vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) voor zo'n 550 asielzoekers in de gemeente Koggenland zorgde dinsdagavond voor veel ophef tijdens een drukbezochte raadsvergadering. De discussie verliep soms fel, met applaus, boze reacties vanaf de tribune en een motie van treurnis.

Tientallen omwonenden, maar ook ondernemers, hebben zich eerder al fel tegen de locatie gekeerd. Ze vinden de plek niet geschikt of voelen zich achtergesteld. Via brieven aan de gemeente en een petitie laten ze al weken van zich horen. Deze groep kreeg, dankzij één omwonende, een gezicht: "Asielzoekers met een verblijfsvergunning krijgen vrijwel altijd een sociale huurwoning, en dat terwijl de jeugd in Koggenland allemaal een betaalbare woning zoekt", klonk het.

Beschermd natuurgebied

Ook Stichting De Groene Leekerlanden is tegen de locatie vanwege de natuurwaarde van het gebied. Voorzitter Rob Zechner benadrukte dat het weiland langs de A7 in een beschermd natuurgebied ligt, bedoeld als leefgebied voor weidevogels zoals de grutto en kievit. Dit betekent dat er strikte beperkingen gelden voor bebouwing die de ecologische waarde van het gebied zou kunnen aantasten.

Lees ook

"Hoewel de plannen als tijdelijk worden gepresenteerd, zal het gebied, zodra er infrastructuur is aangelegd, nooit meer in zijn oorspronkelijke staat terugkeren", zei Zechner. "We begrijpen de noodzaak, maar zullen niet accepteren dat dit ten koste gaat van de natuur en leefgebied." Zijn pleidooi werd met applaus en gejuich ontvangen.

Verantwoordelijkheid

Ook binnen de gemeenteraad heerst er verdeeldheid over de kwestie. De oppositie, waaronder GroenLinks-PvdA, benadrukte dat Koggenland haar verantwoordelijkheid moet nemen in de opvang van asielzoekers. "De situatie in Ter Apel is onhoudbaar. Wij moeten een helpende hand bieden", stelde Karin Rietveld (GroenLinks-PvdA). D66 steunde dit standpunt en sprak over een gezamenlijke verantwoordelijkheid om mensen in nood een veilige plek te bieden.

Maar coalitiepartijen VVD en GBK dachten daar anders over. Bij VVD'er Remco Linnekamp leefde de wens om de asielzoekers te verdelen over twee à drie locaties. Kleinschalige opvang levert over het algemeen meer draagvlak op in de dorpen, legde hij uit. "Als kleine plattelandsgemeente hebben we laten zien dat daar onze kracht ligt”, waarmee Linnekamp doelde op de opvang van Oekraïners, verspreid over de gemeente, en de noodopvang in Avenhorn. "Dichter bij verbinding met onze inwoners."

Op de vraag welke locaties zij dan op het oog hebben, en waarom die beter zouden zijn, kwam er vanuit de coalitie geen eenduidig antwoord. Om toch te kijken wat er mogelijk was, kwam op initiatief van GroenLinks-PvdA een voorstel op tafel om alsnog de voor- en nadelen van kleinschalige opvang in kaart te brengen.

Lees ook

Hoe nu verder?

Uiteindelijk lag de beslissing bij de raadsfracties over hoe verder te gaan. Na alles te hebben gehoord, concludeerden zij dat er nog te veel vragen openstaan om nu al groen licht te geven. Op 21 oktober zal het voorstel opnieuw worden besproken.

In de tussentijd wacht men op het besluit van de gemeente Hoorn, waarmee ze samen de handschoen oppakken, die later deze week voor het eerst over de kwestie zal buigen. 

Het nog te bouwen azc zou maximaal vijf jaar in bedrijf blijven. Daarmee zouden beide gemeenten in één keer aan de taakstelling van de Spreidingswet voldoen, ook al wil het nieuwe kabinet die intrekken. Pas wanneer beide gemeenten akkoord gaan met de voorgestelde locatie, kunnen de plannen verder worden uitgewerkt.

26 locaties onderzocht, weiland langs A7 als favoriet

De gemeente Koggenland heeft afgelopen periode 26 locaties in kaart gebracht voor de opvang van asielzoekers. In deze zoektocht is de gemeente bij vier kansrijke locaties uitgekomen, die ook door het Centraal Opvang voor asielzoekers (COA) in ‘meer of mindere mate’ geschikt zijn bevonden. 

Het gaat om de oude crisisnoodopvanglocatie in Avenhorn, de Braken in Obdam, een weiland langs de A7 in Berkhout en de Jaagweg in Berkhout. Het weiland langs de A7 is uiteindelijk, in samenspraak met Hoorn, als ‘voorkeurslocatie’ naar voren geschoven.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.