Ga naar Content

Wel of geen azc in Berkhout? Politiek en omwonenden worstelen met plan

Komt er wel of geen opvangcentrum voor bijna 550 asielzoekers bij Berkhout? Vanavond debatteert de gemeenteraad van Koggenland of het plan verder onderzocht moet worden. Een gevoelig onderwerp dat leidt tot veel discussie bij zowel omwonenden als raadsleden. En dus belooft het een spannend debat te worden. 

In het paars gekleurd, de voorkeurslocatie bvoor een gezamenlijk asielzoekerscentrum van Hoorn en Koggenland nabij Berkhout - Foto: Gemeente Koggenland

Het is een gezamenlijk plan van de gemeente Hoorn en Koggenland, die daarmee willen voldoen aan de vereisten van de Spreidingswet. Want hoewel het nieuwe kabinet die wil intrekken, is de wet nog steeds van kracht. En wordt er vanwege het tekort aan opvangplekken nog steeds een beroep gedaan op gemeenten voor hulp.

Weiland bij A7 wordt gezien als ideale azc-locatie

Het weiland De Leekerlanden dat vlak naast de A7 ligt bleek na onderzoek van tientallen andere locaties de meest geschikte. Volgens het college van Koggenland en Hoorn ligt het dicht bij voorzieningen in Hoorn, zoals openbaar vervoer, sport, onderwijs en zorg.

Ook is er al een akkoord met de eigenaar van de grond en biedt het bovendien ruimte aan een grotere opvang, met daardoor lagere kosten en betere voorzieningen en begeleiding als gevolg. Ook is er dag en nacht beveiliging beschikbaar, zo wordt gesteld in het voorstel aan de gemeenteraad van Koggenland. 

Maar als voordeel wordt ook genoemd dat de locatie, die voor minimaal vijf jaar opvang moet bieden, 'mogelijke aanknopingspunten biedt voor toekomstige gebiedsontwikkeling'. En juist die zin maakt de tongen behoorlijk los.

'Hoorn wil grond annexeren van Koggenland'

"Ik vraag mij af of het bestuur wel in de gaten heeft dat het met dit plan de deur wijd openzet voor Hoorn om De Leekerlanden te annexeren voor woningbouw en/of een industrieterrein", aldus één van de vele briefschrijvers aan de gemeente. Een ander schrijft: "Ik hoop dat u Koggenland groot en groen wilt houden. En Hoorn dus achter de A7 wilt houden en dat u werkelijk luistert naar uw bevolking."

Lees ook

Daarnaast is er ook verzet tegen het überhaupt faciliteren van een asielzoekerscentrum. Naast de ingezonden brieven is er ook een Facebookpagina en een petitie gestart tegen de komst van een azc. Maar er zijn ook inwoners die het wel een goed idee vinden.

Voorstanders: Wij zeggen niet: 'not in my backyard'

"Wij wonen met direct uitzicht op de voorgenomen locatie, en zeggen dus niet 'not in my backyard'... We verwelkomen vluchtelingen in ons land, en zijn blij dat we eindelijk ook in onze eigen gemeente kunnen helpen bij de opvang van deze groep.  Het is jammer dat er zo weinig compassie is, en zoveel (deels opgestookte) vooroordelen worden gebruikt in de discussie over het opvangen van de kwetsbaren in onze samenleving", aldus een briefschrijver aan de gemeente. "Ook Koggenland moet hierin haar verantwoordelijkheid nemen en solidair zijn met gemeentes die dit tot nu toe regelen", schrijft een ander.

Politiek Koggenland gaat spannend debat tegemoet

Dezelfde verdeeldheid zien we terug in de gemeenteraad van Koggenland. Het CDA staat er positief in, vertelt fractievoorzitter Rianka te Winkel-Pancras. "Het gaat ook om medemenselijkheid. En bovendien kan Hoorn daarna niet de grond zomaar innemen. Dat is niet aan de orde. Wel is het belangrijk dat er goede participatie met de omgeving komt. Eigenlijk staat de hele oppositie (GroenLinks-PvdA en D66) er ook zo in."

Maar of dat bij coalitiepartijen VVD en GBK ook zo is, is nog maar de vraag. "Wij hebben er wel moeite mee", vertelt GBK-fractievoorzitter René Klok. "Dat er wat moet gebeuren is duidelijk. Maar we wachten de insprekers vanavond af voordat we een definitief standpunt innemen."

Ook VVD-fractievoorzitter Remco Linnekamp wil nog niet op de zaken vooruit lopen. "We hebben al wel een beeld, maar ik vind het lastig om er nu al wat over te zeggen. We willen eerst de insprekers en het debat afwachten."

Commissie in Hoorn buigt zich ook over azc-locatie, Drechterland kijkt mee

In Hoorn buigt aankomende donderdag eerst de raadscommissie zich nog over het voorstel. Daarna is de gemeenteraad aan zet. Mocht een meerderheid de plek bij Berkhout niet zin zitten, dan heeft het Hoornse college Zuiderveld als een goede reservelocatie. 

Dat ligt pal aan de oostelijke gemeentegrens van Hoorn. De ontsluiting van verkeer zou dan moeten lopen via de Zuiderdracht in Oosterblokker. En dat is weer grondgebied van Drechterland. En die gemeente heeft al aangegeven bezwaren te hebben tegen deze locatie. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]