Ga naar Content

Bloemendaalse kerk krijgt nieuw leven

Na jaren van leegstand krijgt de kerk van de Heilige Drie-eenheid in Bloemendaal eindelijk een nieuwe bestemming. Nadia van Raam en haar partner Paul geven er vanaf november 'energetische trainingen'. Voor oud-parochianen voelen deze nieuwe bijeenkomsten in de kerk bitterzoet. "Het blijft heel verdrietig, maar we zijn superblij met zo'n mooie invulling."

Nadia van Raam en Paul - Foto: NH Media/Leah Barning

Aan de buitenkant is het niet heel goed zichtbaar, maar het gebouw aan het Bispinckpark in Bloemendaal heeft jarenlang gediend als rooms-katholieke kerk. Het godshuis moest, zoals veel kerken in de provincie, twee jaar geleden aan de dienst worden onttrokken vanwege een afname in kerkgangers, te weinig vrijwilligers en te hoge kosten. 

"Het is een mooi gebouw, maar het ademt vooral een hele fijne sfeer"

Nadia van Raam, oprichter stichting Nadi Rama

De Limmense Nadia en Paul van stichting Nadi Rama zijn druk bezig in en rondom het pand. Het stel wil er al vanaf november trainingen kunnen hosten, maar er moet nog wel wat gebeuren. Buiten staan grote kartonnen dozen. De nieuwe vloer is net geleverd: een vloer speciaal voor mensen die graag op blote voeten lopen. 

En dat is bij de bijeenkomsten van Nadia en Paul ook vaak de bedoeling. Het koppel geeft verschillende soorten energetische trainingen en yogalessen. Tijdens de trainingen kunnen mensen blokkades in hun lichaam proberen weg te nemen door energetische oefeningen of aanrakingen. Het stel benadrukt dat hun trainingen bedoeld zijn ter aanvulling van de medische wetenschap en niet als enige oplossing dient. 

Sluiting Heilige Drie-eenheid 

Oud-parochiaan Marja Hin heeft 55 jaar lang hart en ziel gestopt in de kerk van Bloemendaal. De parochie kwam drie jaar geleden zelf met het voorstel bij het Bisdom om hun kerk te sluiten. "We konden het niet meer opbrengen", vertelt ze, "we stierven gewoon uit." 

Dat de parochie in Bloemendaal moest sluiten, zorgde destijds voor veel verdriet. Toch konden de overgebleven parochianen en kerkgangers nog genieten van een laatste viering, ter afsluiting van 'hun' geliefde kerkje. Daarna stond het gebouw twee jaar leeg.

Fijne sfeer

Toen Nadia twee jaar geleden op zoek ging naar een locatie voor haar stichting had ze vrijwel meteen een goed gevoel bij de kerk aan het Bispinckpark. "Het is een mooi gebouw, maar het ademt vooral een hele fijne sfeer." Maar omdat er destijds nog werd gedacht aan het bouwen van nieuwe woningen op de grond van de kerk kon de huur niet doorgaan. Maar nu, twee jaar later, besluit pastoor Bart Putter dat Nadia het gebouw toch mag huren. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Heilige Drie-Eenheid - Foto: NH Media/Leah Barning

Marja en de andere oud-parochianen zijn gerustgesteld met de komst van de nieuwe huurders. "Het blijft heel verdrietig, maar we zijn superblij met zo'n mooie invulling. Deze mensen voelen dat het gebouw een goede sfeer heeft."

Gelijkenissen met de kerk

De Heilige Drie-eenheid was jarenlang een plek van samenkomen voor rooms-katholieken die in een gemeenschap dezelfde normen en waarden deelden. En juist die verbinding voelt Nadia heel sterk in de ruimte van de kerk. “Wij komen ook samen en delen ook wat bijzonders met elkaar. Alleen staat het bij ons los van religie.”

Zowel Marja als Nadia zien gelijkenissen tussen het geloof en de stichting. "Zij zorgen ook voor de mens", legt Marja uit. "Wij waren lang een gemeenschap met de kerk, we konden over alles praten en kwamen vaak samen." Dat doet Nadia ook. "Net zoals de kerk hebben wij ook een gemeenschap. Wij noemen dat onze 'familie'", vertelt de nieuwe huurder.  

Inmiddels is Marja aangesloten bij de parochie van Overveen. "Een leuke kerk, maar het is een andere sfeer. Het voelt niet als thuis", vertelt ze. Ook om die reden is ze blij dat 'haar' kerkje openblijft. En wie weet, misschien volgt ze een keer een yogales? Ze lacht: "Misschien ga ik dat wel een keertje doen, ja. En dan kan ik ook terug naar mijn eigen kerkje."

Kerksluitingen

Het Bisdom Haarlem-Amsterdam had in 2022 laten weten dat er in de komende vijf jaar zo'n 100 rooms-katholieke kerken in Noord-Holland moeten gaan sluiten. Momenteel kent het bisdom nog 160 kerken, maar dit moet de komende tijd flink worden teruggebracht. 

In West-Friesland zijn veel parochies op eigen initiatief al gesloten. Dit zal in de toekomst in veel gemeenten moeten gebeuren. 

De grootste oorzaak is het teruglopen van kerkgangers en vrijwilligers. Jonge gezinnen worden door het bisdom aangespoord om zich bij grotere kerken aan te melden, zodat zij met meer leeftijdsgenoten zitten. De kleine kerken vergrijzen. Vooral in dorpen en kleine steden loopt het aantal kerkgangers flink terug.  

Lees ook