Ga naar Content

Toch geen wapenstok voor Alkmaarse boa's, burgemeester 'stomverbaasd'

Alkmaarse handhavers kunnen voorlopig fluiten naar een wapenstok. De gemeente was positief over de pilot, toch is het advies van de toezichthouder negatief. Onbegrijpelijk, vindt burgemeester Anja Schouten. Samen met burgemeesters van vier andere gemeenten stuurt ze een brief naar de minister van Justitie en Veiligheid.

Foto: NH Media / Dennis Mantz

Samen met vijf andere Noord-Hollandse gemeenten draaide Alkmaar begin 2021 mee met een pilot om boa's te bewapenen. De BOA bond uitte eerder haar zorgen over de toename van agressie tegen boa's. "Kort gezegd moet je nu eerst op je bek geslagen worden voordat je een wapenstok krijgt. Dat willen we graag omdraaien," zei Ruud Kuin, voorzitter van de bond, destijds tegen NH. 

Toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus zag in eerste instantie weinig in het plan. Maar na de mishandeling van een boa in IJmuiden in 2020 en gesprekken met boa's in Alkmaar en Velsen wilde hij wel kijken naar gummiknuppels als alternatief

Nu de pilot in Alkmaar is afgelopen geven de politiechef en hoofdofficier van justitie samen een negatief advies, vertelt burgemeester Schouten tegen mediapartner Streekstad Centraal: "Tot mijn stomme verbazing heeft de toezichthouder over onze aanvraag gezegd: 'Nee, dat kan niet in Alkmaar'."

Zonder positief advies is de kans van slagen zeer klein. Dat de stok volgens de toezichthouder 'een aanvalswapen' zou zijn, spreekt de burgemeester tegen. "Wij gaven voorbeelden waarbij de korte wapenstok ter hand genomen zou kunnen worden. En wanneer het ook echt geholpen had. Daarop kregen we het antwoord: 'Daar had de boa nooit mogen zijn'."

"Natuurlijk, als je op voorhand weet dat het gevaarlijk kan worden, gaat daar geen boa naartoe. Maar het kan een keer gebeuren. In Alkmaar gebeurt het ongeveer eens per maand dat we achteraf zeggen: pfoe, deze melding was toch spannender dan van tevoren ingeschat." Tijdens de pilot in Alkmaar werd de stok in totaal twee keer tevoorschijn gehaald, maar hoefde uiteindelijk niet te worden gebruikt. "Vaak is het trekken van de wapenstok al ontmoedigend," zegt Schouten.  

Burgemeester van Alkmaar, Anja Schouten - Foto: NH Media

Ook Hoorn, Haarlemmermeer en Velsen vingen na de aanvraag bot. Haarlem kreeg wel een positief advies, maar die geldt maximaal twee jaar. Boa's in het Amsterdamse openbaar vervoer kregen geen tijdslimiet. Schouten: "Wij kunnen als burgemeesters niet meer volgen wanneer welk advies nu wordt afgegeven. Eigenlijk moeten er eerst een paar ernstige incidenten gebeuren voor we aan de eisen voldoen."

Aanvraag toch verstuurd

"We hebben nu drie acties lopen", vervolgt Schouten. "We hebben een brief gestuurd naar onze toezichthouders, waarin we laten weten zeer teleurgesteld en verbaasd te zijn over hun advies. Daarop is ons laten weten dat ze opnieuw naar hun advies gaan kijken. Twee: we hebben onze aanvraag toch alvast verstuurd, met daarbij de uitleg waarom we het advies niet onderschrijven."

Samen met de vier andere burgemeesters heeft Schouten een brief naar de minister gestuurd, met de vraag het toetsingskader aan te passen. Of het effect heeft, is afwachten. Voor nu moet de handhaving van Alkmaar het toch echt doen zonder wapenstok. 

Lees ook