Ga naar Content

De Bergense burgemeester is weggestuurd, wat nu?

Lars Voskuil legt voorlopig zijn taken als burgemeester neer. Dat laat het gemeentebestuur van Bergen weten. Gisteravond besloot de gemeenteraad unaniem het vertrouwen in de burgemeester op te zeggen. Maar de raad mag hem officieel niet ontslaan. Hoe gaat dat nu verder? 

Lars Voskuil - Foto: NH

De 56-jarige Voskuil werd in september 2021 benoemd tot burgemeester in Bergen. Daarvoor was hij fractievoorzitter voor de PvdA in provinciale staten en raadslid in Naarden. Een van zijn taken in Bergen werd 'bestuurlijke vernieuwing'.

In het kustdorp was er namelijk jarenlang sprake van een compleet verstoorde bestuurscultuur. En ook met inwoners lag de gemeente regelmatig overhoop over gebrekkige participatie bij (bouw)plannen; vrijwel elk project belandde daardoor bij de Raad van State. Het tij moest worden gekeerd, onder leiding van Voskuil.

"Ik ga er alles aan doen om het vertrouwen terug te winnen", zei hij bij zijn voordracht tegen NH. En ook de gemeenteraad zette haar beste beentje voor: na de verkiezingen van maart 2022 ondertekenden zij een raadsbreed akkoord. Met de benoeming van partijloze wethouders ging men voortvarend aan de slag om 'beter te besturen'.

Gisteravond werd duidelijk dat de voltallige gemeenteraad in Voskuil niet meer de juiste persoon ziet om dat verandertraject en de bestuurlijke vernieuwing te leiden. Hem wordt door de partijen onder meer passiviteit, gebrek aan politieke sensitiviteit en het niet nemen van bestuurlijke regie verweten.

Dit alles werd verwoord in een motie van wantrouwen voor Voskuil, nadat aan het licht kwam dat een voormalig wethouder buiten zijn boekje zou zijn gegaan. Voskuil wist daarvan, maar liet het op zijn beloop, en informeerde onder andere de raad niet over de kwestie.

"Als je concludeert dat iemand zijn werk niet naar behoren heeft uitgevoerd, dan moet je je afvragen of je nog verder met elkaar kunt."

Mariëlla van Kranenburg - raadslid

Het draait allemaal om een overeenkomst die voormalig wethouder Klaas Valkering heeft ondertekend. Hij zette zijn handtekening onder een nieuwe locatie voor Stichting Het Bijzondere Huis terwijl Valkering op dat moment allang was opgestapt als wethouder.

Verschrikkelijk voor Voskuil zelf

Een onderzoeksenquête naar de kwestie leverde 'een beeld op van een burgemeester die onvoldoende zicht heeft op hoe te handelen bij een integriteitsschending'. "Het is geen simpel besluit om de burgemeester weg te sturen", licht Mariëlla van Kranenburg namens de gemeenteraad toe.

"Wij vinden het ook verschrikkelijk voor Lars Voskuil zelf, maar we moeten het los zien van de persoon. Als je concludeert dat iemand zijn werk niet naar behoren heeft uitgevoerd, dan moet je je afvragen of je nog verder met elkaar kunt. Het vertrouwen dat het nog goed zou komen was er absoluut niet."

De 'gemeentelijke parlementaire enquête' was de aanleiding voor het wegsturen van de burgemeester en past volgens Van Kranenburg bij het voornemen van de gemeenteraad om opener en transparanter te werk te gaan, zegt zij tegen NH.

Tekst gaat verder onder video.

Mariëlla van Kranenburg - NH

Ontslag burgemeester?

Lars Voskuil heeft zijn taken dus voorlopig neergelegd. Het huidige gemeentebestuur, bestaande uit drie wethouders, gaat er 'alles aan doen om de impact voor inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden klein te houden'. 

Of Voskuil ontslag neemt of krijgt, is nog niet duidelijk. Daar hangt een hele procedure aan vast, blijkt uit navraag bij de provincie.

'De gemeenteraad kan de burgemeester niet ontslaan. Hij kan de koning wel aanbevelen de burgemeester te ontslaan', meldt de provincie. Omdat er een bedenktijd in die procedure is opgenomen, kan een besluit over dat ontslag tot maximaal drie maanden duren.

Aangifte tegen Valkering

Door alle commotie rondom de burgemeester, viel een ander besluit dat gisteravond ook werd genomen bijna in het niet: tegen ex-wethouder Valkering wordt aangifte gedaan. "Ik ga dat zo snel mogelijk doen, samen met de griffier", laat raadslid Van Kranenburg weten.

Over de toekomst van een ander betrokkene in de kwestie, de gemeentesecretaris, kan de gemeenteraad niet beslissen. "Als raad gaan wij niet over het ontslag van een ambtenaar. Hij is in dienst van het college. Maar de conclusies over zijn handelen zijn ook niet mals."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]