Ga naar Content

Brigitte Kaandorp proeft sfeer in nieuwe Haventheater: "Ik ben een halve vissenkop"

Het podium staat en de lampen hangen: het nieuwe tijdelijke Haventheater aan de Dokweg in IJmuiden is bijna af. Op 26 oktober is de eerste try-out van de Grote Adventshow van Brigitte Kaandorp en Patrick Stoof. Gisteren kwamen ze alvast even de sfeer proeven en waren blij verrast. Kaandorp: "Ik hou van IJmuiden, maar ik ben ook een halve vissenkop."

De cast van de Grote Adventshow in het nieuwe Haventheater in IJmuiden - NH Nieuws

De Stadsschouwburg Velsen wordt ingrijpend verbouwd en is zeker twee jaar gesloten. In die tijd vinden de voorstellingen plaats in een tijdelijk theater, het Haventheater aan de Dokweg.  Het Haventheater wordt gebouwd in een voormalige tennishal. De afgelopen maanden is de tennishal veranderd in een volwaardig theater met zevenhonderd zitplaatsen waarbij zoveel mogelijk interieurelementen van de Stadsschouwburg zijn meeverhuisd. 

De Grote Adventshow

De eerste voorstelling vindt over twee weken plaats. Het wordt nog een race tegen de klok om alles op tijd af te hebben. Maar volgens de bouwers liggen ze op schema en komt dat allemaal goed. Dat betekent wel dat er nu er nog keihard gewerkt wordt, ook als de eerste bespelers het tijdelijke theater binnenlopen.

De spelers, waaronder Brigitte Kaandorp, zijn onder de indruk als ze de zaal binnengaan. De voorstelling die ze gaan spelen, De Grote Adventshow, is speciaal voor dit theater geschreven door Brigitte Kaandorp en Patrick Stoof.

"Het wordt een verrassende voorstelling: de ene keer krijgt iemand een gerookte makreel, de andere keer doen we een verdwijntruc"

Brigitte Kaandorp, cabaretier

Naast Kaandorp en Stoof zullen ook theater coryfee Jenny Arean en haar kleindochter Jente van den Brenk in de Grote Adventshow te zien zijn. 

"Het wordt een iedere avond een verrassing wat je te zien krijgt", zegt Kaandorp. "Het is een adventshow, dus iedere avond gaat er een ander vakje open. In ieder vakje zit dan weer ander stukje voorstelling. Dat kan van alles zijn: soms krijgt iemand een gerookte makreel, maar het kan ook een verdwijntruc zijn."

Een gezellige clubavond

Voor het podium zijn stoelen en tafeltjes neergezet waar ook drankjes geschonken worden en hapjes worden geserveerd. Zo moet in de zaal een gezellige, clubachtige sfeer ontstaan. Idee van Brigitte Kaandorp. "Ik sprak de directeur van het theater die nog dagen in de planning van het nieuwe theater over had. Ik zei: 'als jij een mooie zaal met tafeltjes en stoeltjes regelt, dan verzin ik wel een showtje voor je'". En Zo geschiedde. Als alles op tijd afkomt, wordt op 26 oktober afgetrapt en is de Grote Adventshow tot het eind van dit jaar 28 keer te zien in het spiksplinternieuwe Haventheater aan de Dokweg in IJmuiden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]