Ga naar Content

Horinees Nico van de Pol geeft unieke zelfgemaakte orgel door aan zijn kleinzoon

De bijna 90-jarige Nico van de Pol kon minder gaan werken, en besloot met zijn vrije tijd een handdraaiorgeltje te bouwen. Nu hij er ruim dertig jaar later na een infarct niet meer zelf op kan spelen, heeft zijn kleinzoon Floris (21) het overgenomen. In zijn woning bij woonzorgcomplex Westerhaven in Hoorn praten ze samen over het orgel ’t Polleke. Verslaggever Sander Huisman vroeg ze naar hun bijzondere interesse.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Ik vond zo'n klein orgeltje leuk", vertelt Van de Pol. "Maar ze waren te duur om te kopen." En dus besloot de nu 90-jarige man om er zelf een te maken. Een 'handige donder' vindt Van der Pol zichzelf niet. "Ik wist gewoon dat ik heel veel geduld had", zegt hij. Een cursus en een handleiding van het binnenwerk deed de rest. "Het grove werk heb ik op de leerschool gedaan, en de rest thuis."

Kleinzoon Floris van der Meer stond al op 4-jarige leeftijd op een stoel aan het draaiwiel te draaien van het orgeltje, dat zijn opa 15 jaar daarvoor had gebouwd. En als Floris niet kon slapen, stond er naast zijn bed een cd-speler met orgelmuziek op. Toen zijn opa een herseninfarct kreeg en aan één kant verlamd raakte, was Floris dan ook de gedroomde kandidaat om het orgel over te nemen.

Inwoners en ouderen genieten van orgelklanken

Af en toe staat Floris met zijn orgel op de Grote Noord waar hij de soms stille winkelstraat van vrolijke klanken voorziet. "Mensen komen dan op me af lopen en vragen of ik vaker kan spelen", vertelt de 22-jarige Floris. "Veel draaiorgels zijn er niet meer, dus de mensen vinden het prachtig."

Voor de gelegenheid heeft Floris het orgel nu naar de kamer van zijn opa gereden in het Hoornse wooncomplex Westerhaven. Daar komt hij vaker met het instrument, bijvoorbeeld tijdens de vrijdagmiddagborrel in de eetzaal. Zo kan zijn opa toch nog even genieten van de klanken van het door hemzelf gebouwde instrument.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]