Ga naar Content

Geen grenscorrectie met Alkmaar voor Koedijk en Sint Pancras: "Vertrouwen op burgemeester"

De fusie van Dijk en Waard blijft onderwerp van discussie in Sint Pancras en Koedijk, maar een grenscorrectie met Alkmaar zit er niet meer in. Dat bleek gisteravond tijdens de presentatie van de fusie-evaluatie in Zuid-Scharwoude. Ron Spaans, voorzitter van de opgeheven dorpsraad in Sint Pancras, legt zich er na een jarenlange strijd bij neer. "Het is voor iedereen nu wel duidelijk dat we bij Dijk en Waard horen."

Ontevreden gezichten en Alkmaarse vlaggen tijdens fusie-evaluatie - Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Heerhugowaard versmolt in 2022 met Langedijk, omdat de gemeente te klein was om zelfstandig te blijven. Ook Sint Pancras en Koedijk, die onder de gemeente Langedijk vallen, behoorden daarmee tot het nieuwe Dijk en Waard. De fusie kon op flink wat kritiek rekenen. Een meerderheid van de inwoners uit die dorpen, 62 procent, wilde liever bij Alkmaar horen, bleek na onderzoek in 2019.

De afgelopen maanden heeft onderzoeksbureau Necker de gevolgen van de fusie voor inwoners van Sint Pancras en Koedijk onderzocht. De resultaten daarvan werden gisteravond gepresenteerd in centrum De Binding in Zuid-Scharwoude. Tijdens de bijeenkomst kreeg de gemeenteraad de gelegenheid om vragen te stellen.

Geen referendum

Het onderzoek richtte zich op de kwaliteit van de dienstverlening van de gemeente, niet op de mogelijkheid tot een grenscorrectie met Alkmaar. "Waarom is die specifieke vraag niet gesteld; willen we wel of niet bij Dijk en Waard horen", vraagt BVNL-raadslid Carmen Bosscher aan de onderzoekers. "Dat was de opdracht niet. Dan ben je bijna een referendum aan het organiseren", is de reactie. "Als je zo'n vraag stelt, weet je dat de politiek daar campagnes op gaat voeren."

Burgemeester Maarten Poorter zat ook in de zaal - Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

In totaal deden 464 inwoners mee aan het onderzoek, waarvan 398 uit Sint Pancras. Van 35 deelnemers is de postcode onbekend. Over één ding zijn bijna alle ondervraagden het eens: 92 procent stelt dat hun dorp een sterk eigen karakter heeft. Van de deelnemers vindt 35 procent dat die identiteit na de fusie is verzwakt. Twintig procent ziet het er juist door versterken. Bijna de helft, 45 procent, heeft neutraal gestemd, of vindt dat het gelijk is gebleven.

'Kritisch, maar niet ontevreden'

Van de ondervraagden vindt 45 procent dat de dorpen goed kunnen meedenken met de gemeente. Een bijna even groot aantal, 44 procent, vindt van niet. Ook is bijna de helft van deelnemers niet overtuigd dat de gemeente genoeg aandacht heeft voor het eigen karakter van de dorpen. "Inwoners zijn kritisch, maar het is niet zo dat tachtig procent ontevreden is. Het merendeel zegt dat het na de fusie ongeveer hetzelfde is gebleven. Een grenscorrectie ligt dus niet voor de hand", aldus de onderzoekers.

Daan Kroese uit Sint Pancras zit met een Alkmaarse vlag in het publiek. Hij pleit voor een grenscorrectie. "Inwoners van Sint Pancras voelen zich verbonden met Alkmaar, niet met Heerhugowaard. We springen op de fiets naar station Noord, zwembad de Hoornse Vaart, winkelcentrum de Mare en natuurlijk naar de binnenstad. Onze kinderen gaan er naar school, of naar de sportvereniging. Van de acht autowegen en fietspaden komen er vijf direct uit in Alkmaar."

Geen vragen over Alkmaar

Dat in het onderzoek niet is gevraagd of inwoners van Sint en Pancras en Koedijk bij Dijk en Waard willen horen, stuit ook bij hem op veel onbegrip. "Hoe kun je een grenscorrectie met Alkmaar onderzoeken, als de enquête geen enkele vraag over dit onderwerp bevat", vraagt hij zich af.

Andreas Rood (77) wil liever bij Alkmaar horen - Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Aan Daans oproep een Alkmaarse vlag naar de presentatie mee te nemen, hebben maar weinig gehoor gegeven. Andreas Rood (77) valt dan ook op in het publiek, met een rood-witte vlag over zijn schouder gedrapeerd. Ook hij hoopt nog steeds op een grenscorrectie. "We zitten vast aan Alkmaar en voelen daar verbondenheid mee. Als burgers zijn we belazerd. Er wordt gedaan alsof we inspraak hebben, maar eigenlijk hebben we nooit een keuze gehad."

'Op de goede weg'

Burgemeester Maarten Poorter luistert in de zaal mee en pakt na de presentatie de microfoon. "Sint Pancras en Koedijk hebben een sterke identiteit. Met inwoners die zich inzetten voor hun dorp en dat ook verwachten van hun gemeente. Het is belangrijk dat alle Dijk en Waarders zich gehoord voelen en we zijn op de goede weg", stelt hij.

"Tweeënhalf jaar na de start hebben we een rapport waar we op kunnen voortbouwen. Sterker maken wat goed gaat, werken aan wat beter kan. Zoals zichtbaar zijn en beter luisteren. Beste raad, het is aan u hier een vervolg aan te geven."

Ron Spaans uit Sint Pancras legt zich erbij neer - Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Ron Spaans, voormalig voorzitter van de inmiddels opgeheven dorpsraad in Sint Pancras, streed jarenlang voor een fusie met Alkmaar. Nu dat kansloos blijkt, lijkt hij er vrede mee te hebben. "Nu we 2,5 jaar verder zijn denken veel mensen: wat kun je er nog aan doen? Ik denk ook dat het wel goed komt als ik de woorden van de burgemeester mag geloven. Daar moeten we dan maar op vertrouwen. Met wie we ook fuseren, onze dorpskern blijft uiteindelijk hetzelfde."

Inwonersavond

Inwoners kunnen op woensdag 23 oktober om 19.30 uur nog in gesprek met raadsleden over de resultaten van het onderzoek. In Dorpshuis de Geist in Sint Pancras wordt een inwonersavond georganiseerd. 

Lees ook