Ga naar Content

Familiecamping Ursemmerhof vecht voor voortbestaan, kampeerders willen het terrein kopen

Recratiepark Ursemmerhof moet weer een levendige, vitale familiecamping worden. Om dat te bereiken wil DURF, de vereniging van strijdvaardige recreanten op de Ursemmerhof, de camping zelf kopen. De vereniging heeft de huidige eigenaar, die in financieel zwaar weer zit, een aanbod gedaan van 5,5 miljoen euro. "Wij zijn de oplossing van zijn probleem", vertelt Esther Limonard van DURF. Maar of de eigenaar het bod ook gaat accepteren is nog onduidelijk.

Recreanten Marcel Vaas en Hilda Wijshake zijn hoopvol - Foto: NH Media

De recreanten van Ursemmerhof zijn al jarenlang verwikkeld in een juridische strijd met de eigenaar, die plannen heeft om de camping om te bouwen tot een luxe chaletpark. Daarom werd de huur van de huidige recreanten, die vaak al tientallen jaren op de camping staan, opgezegd. Toch weigeren de recreanten, verenigd in De Ursemmerhof Recreanten Familie (DURF), te vertrekken. "Ze krijgen ons niet weg," zegt Esther Limonard van DURF.

Er loopt nog een hoger beroep bij de rechter om de plannen te blokkeren, maar een uitspraak moet nog volgen. Ondertussen maakt de camping een desolate indruk. Hoewel veel recreanten blijven strijden, is er ook een groep die hun spullen pakt. Stacaravans zijn weggesleept, de elektriciteit is afgesloten en het groen wordt niet meer onderhouden. "De eigenaar doet er alles aan om ons weg te pesten," vertelt Hilda Wijshake, die al 21 jaar op de camping verblijft.

Maar nu ligt er volgens Limonard een 'unieke kans' om van Ursemmerhof weer een florerende familiecamping te maken. Eigenaar Theo op de Hoek uit het Friese Makkum zit met een schuld van meer dan tien miljoen euro. De verkoop van zijn recreatievastgoed, waaronder het Ursemmerhof, aan projectontwikkelaars in Groningen is op het laatste moment afgeketst. De vereniging heeft nu een bod van 5,5 miljoen euro gedaan om de camping over te nemen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Recreatiepark Ursemmerhof - Foto: Foto: Rene Steng

De vraag is natuurlijk wel hoe de recreanten dat geld op tafel krijgen. "Er zijn mensen die de camping een warm hart toedragen en willen investeren. Er zijn ook veel mogelijkheden om de camping rendabel te maken", vertelt Limonard. "Ons ultieme idee is om de kavels door de recreanten te laten kopen. Daardoor bestaat het risico om weg te moeten ook niet meer. Wij gaan dan samen de camping beheren en exploiteren. Iedereen gaat z'n steentje bijdragen. Ik ben heel hoopvol, omdat dit een einde kan zijn aan de impasse waar we inzitten."

Hoop aan de horizon

Voor recreanten Hilda Wijshake uit Heerhugowaard en Marcel Vaas uit Wormerveer gloort er weer een sprankje hoop aan de horizon. Vaas is inmiddels al vertrokken van de camping, maar is alweer druk aan het kijken naar een nieuwe stacaravan. "Mijn kinderen zijn hier gemaakt, geboren en opgegroeid. Als we de camping in handen zouden krijgen, zou dat fantastisch zijn." Ook Wijshake die nu een prachtig plekje aan het meer heeft is hoopvol: "Als het lukt, moet het weer een familiecamping worden zoals het vroeger was. We zijn één grote familie, de sfeer is uniek."

Maar of de eigenaar de camping ook gunt aan de recreanten is maar de grote vraag. De verhoudingen zijn niet al te best en een eerder bod werd door de eigenaar afgewezen. Ook nu heeft hij nog niks aan de recreantenvereniging laten horen. "Het is een hele stugge Fries en misschien denkt hij dat hij gezichtsverlies lijdt als hij het aan ons verkoopt", vertelt Limonard van DURF. "Hij staat financieel met zijn rug tegen de muur. Wij zijn de oplossing van zijn probleem."

NH heeft geprobeerd om telefonisch en per mail contact op te nemen met eigenaar Theo op de Hoek voor een reactie. Hij was echter onbereikbaar voor commentaar. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]