Ga naar Content

Leegverkoop Kledingbank begonnen: "Hopen nog altijd op gouden telefoontje"

Het verdwijnen van de Kledingbank Noord-Holland Noord lijkt onafwendbaar. Ze moeten in december hun pand in Egmond aan den Hoef verlaten en zicht op een nieuwe locatie is er niet. Ook een inzamelingsactie voor de huur van een nieuw pand levert vooralsnog te weinig op. Duizenden minima dreigen straks elders hun kleding te moeten halen.

De tijd tikt voor Kledingbank in Egmond - NH/Frank Veenhof

De Kledingbank Noord-Holland Noord begon ooit thuis bij oprichter Tamara Tuls uit Egmond. Maar daar werd de ruimte al snel te klein en dus werd er toen tijdelijk onderdak gevonden in een bollenschuur in Egmond-binnen. Daar konden ze helaas maar tot eind 2020 blijven. 

Op het nippertje hielp de gemeente de Kledingbank aan een leegstaande basisschool in Egmond aan den Hoef aan. Nu komt daar echter ook een einde aan, omdat het gebouw binnenkort wordt gebruikt als tijdelijke locatie voor Kindcentrum De Kiem, waarvan het huidige gebouw verbouwd wordt.

Vrijwilliger Marja vreest het verdwijnen van haar geliefde kledingbank - Foto: NH/Frank Veenhof

De Kledingbank zoekt nog ergens in Noord-Holland een betaalbare ruimte, maar dat blijkt moelijker dan gedacht. "Elke gemeente zegt iets tegen armoede te willen doen, maar ons laten ze verdwijnen", vertelt de Alkmaarse Marja vol onbegrip. Zelf is ze klant bij de Kledingbank en inmiddels ook als vrijwilliger betrokken.

"Ik zou het zo erg vinden als dit zou verdwijnen"

Marja Coenradie - vrijwilliger en klant

In haar ogen is de Kledingbank van essentieel belang voor de regio. "Ik zou het zo erg vinden als dit gaat verdwijnen. Niet voor mezelf, maar voor de klanten. Ik kan wel weer ander vrijwilligerswerk gaan doen", besluit ze.

Afgelopen zomer hadden de betrokkenen er al slapeloze nachten van. Dus begonnen ze nog een inzameling om zelf de huur te kunnen betalen. Daarvoor is ongeveer 75.000 euro nodig, maar tot nu toe is er ruim 9600 euro verzameld.

Gouden telefoontje

Deze week begon in de oude basisschool de leegverkoop. Ook niet-leden kunnen nu kleding voor hele kleine prijsjes scoren in Egmond aan den Hoef. "Het is gezellig druk, maar dat voelt heel dubbel", vertelt bestuurslid Erik Guit. 

Ondanks dat de leegverkoop begonnen is, geeft de Kledingbank niet op. "We wachten nog altijd op het gouden telefoontje", zegt Guit.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]