Ga naar Content

Vrijwilligers geven oud Kolhorns visserschip een veilige plek om de winter door te komen

Sneeuw, wind, kou en regen: tot nu toe moest de historische ansjovisjol (schip) van Kolhorn alles trotseren wat koning winter op haar afstuurde. Maar nu is er, dankzij de vrijwilligers van Stichting Varend Erfgoed Kolhorn, een mooie beschutte plek gemaakt voor het schip KH44. Met man en macht is er gebouwd aan een eigen boothuis waar de jol de winter behaaglijk binnen kan doorstaan.

Vrijwilligers geven historisch schip KH44 een veilige plek om de winter door te komen - NH Nieuws

De 124 jaar oude jol werd tussen 1900 en 1929 gebruikt om ansjovis en haring te vangen op de Zuiderzee. Het schip werd gebouwd in Alkmaar en is nu nog als enige over van de hele vloot die destijds vanuit Kolhorn op de Zuiderzee viste. Stichting Varend Erfgoed Kolhorn houdt het schip in stand en maakt er rondvaarten mee over het Kolhornerdiep.

"Er heeft gerust een hoop werk ingezeten. Maar we zijn gelukkig met een hele groep. We waren hier op een gegeven moment met een man of 13 aan de slag. Nou, dan kan je best wel wat werk verzetten hé", zegt Maarten Visser, één van de vrijwilligers van Stichting Varend Erfgoed Kolhorn.

Tekst gaat verder onder de foto...

Foto: NH Media

Afgelopen winters lag de jol vaak in de haven van De Haukes op Wieringen. "We vonden het ook belangrijk dat het schip hier kwam te liggen in Kolhorn, anders lag ze daar onder een zeil en kon niemand haar bekijken. Dit is het laatste schip dat er is van de vloot. En we willen dat graag nog 100 jaar in stand houden." zegt voorzitter Frans Schepers van de stichting.

Terug in de tijd 

Het is overigens niet de eerste keer dat de jol onderdak heeft in de winter. Maar daarvoor moet je wel ver terug in de tijd. Frans Schepers: "Na de visserij is het schip nog ingezet bij de aanleg van de Wieringermeer. Daarna kwam het in handen van een politieman. Die kon haar in de winter opslaan bij de politie in Amsterdam. Ze heeft dus eerder droog gestaan."

De bouw werd niet alleen gedaan door vrijwilligers van de stichting. "Ook het bedrijfsleven in de omgeving en de gemeente hebben goed meegewerkt.", zegt Schepers. Morgen wordt het boothuis officieel geopend. Dan gaat de KH44 ook weer te water en en gaat het vaarseizoen weer van start. Elke zondagmiddag kunnen er dan rondvaarten worden gedaan.

Lees ook