Geweldige comeback en penalty's brengen AZ naar halve finale Conference League

AZ heeft de halve finale van de Conference League bereikt. De Alkmaarders maakten een 2-0 achterstand voor rust al ongedaan dankzij treffers van Vangelis Pavlidis. Uiteindelijk moesten strafschoppen de doorslag geven tegen Anderlecht. Mexx Meerdink schoot de beslissende penalty binnen en doelman Mathew Ryan pakte twee strafschoppen.

Mexx Meerdink schoot de beslissende strafschop binnen - Foto: Orange Pictures

AZ wist op voorhand dat het minimaal twee doelpunten moest maken na het debacle van vorige week in Brussel. In een uitverkocht huis stuurde trainer Pascal Jansen exact dezelfde namen het veld in als vorige week en zondag tegen Fortuna Sittard (0-3 winst). De Alkmaarders begonnen stormachtig aan de wedstrijd en wilden meteen de toon zetten.

Na vier minuten werd Milos Kerkez weggestoken door Myron van Brederode, de vervanger van de geblesseerde Jesper Karlsson en neergehaald op de rand van de zestien. De scheidsrechter kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Vangelis Pavlidis schoot vervolgens onberispelijk raak: 1-0.

AZ hield Anderlecht, de nummer negen van België, in de houdgreep en liet niet meer los. Tijjani Reijnders stuurde Jens Odgaard precies op tijd weg.  De buitenspeler legde vervolgens keurig af op Pavlidis, die eenvoudig de 2-0 binnentikte. Zo maakte AZ binnen een kwartier de opgelopen schade al ongedaan en kreeg het via Sven Mijnans, Reijnders, Pavlidis en Odgaard zelfs de kansen op meer.

Trainer Pascal Jansen kijkt terug op AZ - Anderlecht - NH Sport / Stephan Brandhorst

Pavlidis bleef halverwege geblesseerd achter in de kleedkamer. Mayckel Lahdo verving hem, waardoor Odgaard in de punt van de aanval ging spelen. Ook na de pauze gingen de Alkmaarders gretig op zoek naar de doelpunten, maar Anderlecht koos ervoor om de bus te parkeren. Via Odgaard was AZ dicht bij de 3-0, want de Deen kopte net over het doel van Bart Verbruggen, de doelman van Anderlecht. In de slotfase leek Kerkez dan uiteindelijk de doodsteek uit te delen, maar zijn inzet belandde tegen de paal.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Verlenging

In de verlenging kroop Anderlecht wat meer uit zijn schulp. Op de counter probeerde de ploeg van trainer Brian Riemer toe te slaan, maar AZ hield de boel dicht. Na honderd minuten voetbal was de linkerkant van AZ moegestreden en kwamen Mees de Wit en Mexx Meerdink binnen de ploeg voor Kerkez en Van Brederode.

Odgaard werd in de tweede helft van de verlenging weggestuurd en schoot binnen, maar werd direct afgevlagd vanwege buitenspel. Anderlecht-middenvelder Anders Dreyer testte Mathew Ryan nog wel met een vrije trap van grote afstand, maar AZ had de grotere mogelijkheden. De strafschoppen moesten uiteindelijk de beslissing brengen. Jordy Clasie, Yukinari Sugawara, Reijnders en Meerdink scoorden allemaal voor AZ.

AZ speelt op 11 mei de eerste wedstrijd in de halve finale. Daarin treft het West Ham United. Een week later volgt de return in Alkmaar.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Hatzidiakos, Beukema, Kerkez (M. De Wit/99); Clasie, Mijnans (Bazoer/112), Reijnders; Odgaard (Mihailovic/112), Pavlidis (Lahdo/46), Van Brederode (Meerdink/99)