Ga naar Content

Hilversums knuffelschaap Dropje overlijdt aan blauwtongvirus

Het verlies van het geliefde schaap Dropje hakt er flink in bij Dierenweide Zonnehoeve in Hilversum. In minder dan een week ging ze van een kerngezond, jong schaap naar enorm ziek. De vrijwilligers zijn verslagen, "Ze was een écht huisschaap."

Schaap dropje - Foto: Dierenweide Zonnehoeve

"De naam Dropje komt door haar kleine bruine vlekjes, waar haar zusje Tumtum juist grotere vlekken heeft", vertelt Lisa Jonker, bestuurslid van de Zonnehoeve. Als lammetje kwam Dropje samen met haar zusje naar de dierenweide, beide wisten ze niet anders dan dat er constant mensen om hen heen waren. Ze genoten van de aandacht die ze kregen en gedroegen zich als een echt huisschapen.

Symptomen

Het blauwtongvirus verspreidt zich snel door het land en brengt veel schade aan, veel schapen overleven het virus niet. Ook Dropje kreeg het te pakken. "Vorige week woensdag stond ze onder het afdakje van het geitenverblijf, ze deed niks en at ook niks meer. We hebben haar gelijk op stal gezet, de volgende dag had ze al blaren op haar tong en hoge koorts."

Ondanks de pijnstillers at ze niks meer. "In overleg met coördinator dierwelzijn Nicolette Nellen heeft de dierenarts besloten haar zondag in te slapen", vertelt Lisa met een brok in haar keel. "Zo hoefde ze niet onnodig te lijden." Dropje is twee jaar oud geworden.

Familie

De vrijwilligers bij de dierenweide op Landgoed Zonnestraal hebben stuk voor stuk een hart voor dieren, "We zijn geen groot, commercieel bedrijf. De schapen lopen tussen de mensen rond, hierdoor heb je veel contact." Het Nederlandse bonte schaap was populair onder medewerkers en bezoekers en voelde echt als familie.

Tekst gaat door onder de foto.

Schaap Dropje (links) en haar zusje Tumtum (rechts). - Foto: Erik Bootsman

"Waarom zit ik nou te huilen om één schaap, terwijl er zoveel doodgaan", zegt Lisa Jonker geëmotioneerd. Het is te merken dat de populaire Dropje enorm gemist zal worden. "Het was echt een persoonlijkheid."

Zwaar 

De hoge dierenartskosten vallen de dierenweide maar zwaar, nadat ze van de zomer nog maar net rondkwamen. "In juli moesten we bijna sluiten door een tekort aan vrijwilligers. We zijn compleet afhankelijk van donaties. We hadden wat geld en dat is nu weg."

Het bestuur doet een dringend beroep op het doneren van een bijdrage, wat via de website kan. "Dierenwelzijn staat op één." Wie de site bezoekt kan dan ook nog één keer genieten van Dropje, die op de homepage staat. "Ze gaat daar nooit meer weg."

Lees ook