Ga naar Content

Wat haalt FC Volendam in huis met de nieuwe trainer Rick Kruys?

De kans is zeer aannemelijk dat Rick Kruys de nieuwe trainer wordt van FC Volendam na twee jaar bij VVV-Venlo. "Hij heeft bij VVV geleerd om te gaan met bestuurlijke onrust en hoe je met beperkte middelen toch een sterk team kan smeden", stelt chef sport van L1, Jelle Kleinen. 

Rick Kruys. - Foto: Pro Shots / Toin Damen

In de ogen van Kleinen heeft Kruys het 'uitstekend' gedaan bij een kleine club als VVV. "Hij is zeer gedreven en perfectionistisch. Ik zou hem omschrijven als een trainer van de 'nieuwe generatie', die oog heeft voor nieuwe technieken. Tactisch had hij het ook aardig voor elkaar."

Bij zijn aanstelling in de zomer van 2022 gaf Kruys aan voor de play-offs te willen strijden. Dat maakte hij in zijn eerste seizoen direct waar. "Ze werden in de halve finale uitgeschakeld door Almere City na strafschoppen, dat de eredivisie haalde. In de eerste ronde waren ze te sterk voor Willem II, dat gedegradeerd was uit de eredivisie. Hij heeft dus bewezen zijn team goed neer te kunnen zetten."

Tekst gaat verder onder het artikel.

Lees ook

Het tweede en laatste seizoen was een stuk minder florissant voor VVV. Organisatorisch en financieel was het een stuk minder. Zo vertrok technisch directeur Willem Janssen naar FC Utrecht en ook de algemeen directeur Marco Bogers ging weg. Volgens Kleinen twijfelde Kruys ook of hij wel wilde blijven. "Hij bleef zitten, dat getuigt van karakter en hij moest met minimale middelen een elftal bij elkaar schrapen. Als hij opnieuw had meegedaan om een play-off ticket was het een topprestatie geweest. Nu ging het seizoen als een nachtkaars al uit in maart."

De supporters waren blij met Kruys en zijn speelstijl, aangezien hij het elftal weer fris spelen. "Het is een jonge gast, die tussen de spelers staat in plaats van erboven. Levi Smans (vertrok naar Heerenveen red.) en Thijme Verheijen zijn onder zijn leiding beter gaan voetballen. Zijn visie kon hij altijd goed verwoorden, maar toch liet hij niet altijd het achterste van zijn tong zien."

"Hij zal bij FC Volendam ook voor rust in de tent moeten zorgen"

Jelle Kleinen, chef sport bij L1

Net als bij VVV zal Kruys moeten improviseren met beperkte financiële middelen in Volendam. "Hij zal bij FC Volendam ook voor rust in de tent moeten zorgen. Daar is natuurlijk ook de nodige bestuurlijke onrust geweest. Kruys is in mijn ogen een goede talentvolle trainer en het zegt genoeg dat meerdere clubs hem wilde hebben."

Robbin Ruiter in zijn periode bij Cambuur - Foto: Pro Shots / Ron Jonker

Kruys speelde 42 wedstrijden voor Volendam in de periode 2010 tot 2012. Robbin Ruiter, zijn oude ploeggenoot, zag dat de zoon van trainer Gert werd gehaald voor zijn ervaring. "Hij had al in het buitenland gespeeld en er werd een beetje van hem verwacht dat hij de lijnen moest uitzetten. Het hielp voor hem niet altijd mee dat zijn vader de trainer was. Toch deed hij altijd een zegje en nam hij zijn verantwoordelijkheid."

Volgens Ruiter was het altijd een rustige jongen. "Al is hij met de jaren wel serieuzer geworden. Hij ging al vrij vroeg voor zijn trainersloopbaan en het gaat heel snel met hem. Het is misschien ook beter dat hij weer wat dichter bij Utrecht gaat werken. Als het privé goed zit, kan je ook beter werken."

"Ik denk dat Kruys iets knaps heeft neergezet met VVV met een beperkt budget"

Oud-ploeggenoot Robbin Ruiter

Ruiter houdt vanaf een afstand de carrière van Kruys in de gaten. "Voor mijn gevoel is hij geliefd en is men te spreken over zijn trainerskwaliteiten. Het zegt al genoeg dat Willem Janssen hem direct naar Venlo haalde. Ik denk dat Kruys iets knaps heeft neergezet met VVV met een beperkt budget."

"Hij zal zeker niet in een gespreid bedje komen en er zal niet veel mogelijk zijn", vervolgt Ruiter over de stap naar Volendam. "Het is aan Kruys om daar mee om te kunnen gaan. Het werkt in zijn voordeel dat hij de club al kent. Ik denk dat het een mooie stap voor hem is en dat het een mooie uitdaging zal worden."

FC Volendam wilde vrijdagavond niet reageren op de eventuele komst van Rick Kruys. Wél gaf de club aan dat het komende week een nieuwe trainer verwacht te presenteren. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52