Ga naar Content

Op de stoel van de bondscoach: Eric Heerings van Hercules Zaandam

Langzaam kleuren de Noord-Hollandse straten oranje, want over anderhalve week trapt het Nederlands elftal immers af op het EK in Duitsland. Ondertussen sleutelt Ronald Koeman druk aan zijn ideale basiself. Voor wat mentale steun polsen wij de amateurtrainers uit onze wijze provincie. Dit keer Eric Heerings van Hercules Zaandam op de stoel van de bondscoach. 

Bondscoach Ronald Koeman & Eric Heerings van Hercules Zaandam - Foto: NH Media

"Ik ben vooral benieuwd hoe de kleine landen zich presenteren op dit EK", geeft Eric Heerings enthousiast aan. De trainer van Hercules Zaandam kijkt dan graag naar de tactiek die deze landen hanteren. "De voorbereiding en organisatie van kleine landen wordt steeds beter en dan zijn ze in staat om vaker te verrassen. Kijk maar hoe Marokko het deed op het WK in Qatar."

Meelevend en een biertje

Op zondagmiddag 16 juni zit Heerings ontspannen met een biertje op de bank. "Voetbalwedstrijden kijk ik graag op een rustige manier. Meestal zit m'n vrouw naast me. Al zit ik er ook niet bij als een dode pier, ik leef absoluut mee. En bij een doelpunt spring ik wel omhoog."

Paspoort:

Naam: Eric Heerings
Leeftijd: 60 jaar
Club: Hercules Zaandam (hoofdcoach)
Niveau: 3e klasse
Oneliner: "Van een schouderklopje raakt niemand geblesseerd."

"Als het gaat om Oranje zijn de verwachtingen altijd wel hoog. En met dit team hoor je ook ver te komen. Gezien de samenstelling van de selectie en voor welke topclubs onze spelers uitkomen."

Systeem

"In principe kies ik voor een 1-3-4-3 systeem, met Xavi Simons hangend op rechts. Alleen tegen sterkere landen ga ik voor een aanval met alleen Memphis en Gakpo. Dan zit Simons op de bank en komt Jerdy Schouten erin op het middenveld. Iets meer verdedigend dus."

Zie hieronder de basiself van Eric Heerings.

Opstelling Nederlands elftal Eric Heerings - Foto: NH Media

"Van Tijjani Reijnders verwacht ik veel de aankomende weken." De 60-jarige geboren Amsterdammer is onder de indruk van de oud-AZ'er. "Net als Cody Gakpo heeft hij enorm veel potentie. Bij Reijnders zie je dat hij zo enorm is gegroeid in een nieuwe omgeving en met sturing van andere trainers. Ik hoop en denk echt dat hij kan verrassen op dit EK."

Spelbreker

De huidige middenvelder van AC Milan krijgt een plekje op het middenveld naast Frenkie de Jong. Al houdt Heerings een slag om de arm, want de enkel van de Barcelona-middenvelder kan weleens spelbreker zijn. "Dan neemt Joey Veerman zijn plek in."

Tekst loopt verder onder de foto.

Tijjani Reijnders - Foto: Orange Pictures/Patrick Goosen

"Voor mij zijn Engeland, Duitsland en Frankrijk de grootste kanshebbers voor de titel. En dan gun ik de Europese titel het meest aan de Engelsen. Zij hebben al zo lang niks gewonnen en daarom hebben ze wel een beetje de gunfactor."

Halve finale

Waar Heerings de Europese titel naar Engeland ziet gaan, verwacht hij dat Nederland strandt in de halve finales. "Pas dan mag je ook tevreden zijn."

Het EK in Duitsland start voor het Nederlands elftal op zondag 16 juni in Hamburg tegen Polen. Verder neemt de selectie van Koeman het in de groepsfase op tegen Frankrijk en Oostenrijk. De finale is in het Olympiastadion in Berlijn op zondag 14 juli.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52