Ga naar Content

Op de stoel van de bondscoach: Rik Klement van 's-Graveland

Nog een paar dagen en dan trapt Oranje af op het EK in Duitsland. In Hamburg is Polen de eerste tegenstander in de groepsfase. Bondscoach Ronald Koeman liet weten dat hij de basisopstelling in zijn hoofd heeft. Toch kan wat advies uit Noord-Hollandse hoek nooit verkeerd zijn. Dit keer zit Rik Klement op de stoel van de bondscoach.

Ronald Koeman & Rik Klement - Foto: NH Media

"Met een paar vrienden gaan we zo richting Hamburg", vertelt Rik Klement. De 44-jarige coach van 's-Graveland hoopt zondag de wedstrijd van Polen - Nederland bij te wonen. "Een deel van onze groep heeft tickets, maar nog niet iedereen. Ik verwacht wel dat het lukt, er zijn immers genoeg wegen om aan kaarten te komen."

Vlaggetjes

De Nederlandse straten kleuren steeds meer oranje en dat is in huize Klement ook het geval. "De vlaggetjes zijn opgehangen en ik merk dat mijn hoop op een goed resultaat flink is toegenomen na de prima oefenduels tegen Canada en IJsland."

Paspoort:

Naam: Rik Klement
Leeftijd: 44 jaar
Club: sv 's-Graveland (hoofdcoach)
Niveau: 4e klasse (kampioen)
Oneliner: "Je hebt pas verloren, als je opgeeft."

"Als ik naar voetbalwedstrijden kijk, dan zit ik vooral als een trainer voor de tv. Met een analytische blik. Dat is soms vervelend en van andere kant ook wel weer leuk eigenlijk. Ik ben dan vooral benieuwd hoe een team zich presenteert. Wat is hun plan A en is er wellicht ook een plan B?"

Geen afmaker

"Op dit moment mis ik bij Nederland een echte afmaker van wereldklasse. Sinds Ruud van Nistelrooij ontbreekt het aan een absolute topspits. De laatste jaren stonden er vooral aanvallers in de punt van de aanval, die zich lieten uitzakken. Zelf zie ik liever een spits die echt de diepte bespeeld."

Wel staat de zwervende spits Memphis Depay in de basis bij Klement. Naast Virgil van Dijk staat Nathan Aké in het centrum van de verdediging en niet Matthijs de Ligt. "Met Aké heb je meer snelheid." En als het aan Klement ligt, laat hij Oranje opereren in een 4-3-3 systeem. "Dat vind ik de beste veldbezitting."

Zie hieronder de basiself van Rik Klement.

Opstelling Nederlands elftal Rik Klement - Foto: NH Media

"Ronald Koeman komt op mij over als een prima trainer", is het oordeel van Klement over de huidige bondscoach. "Zelf ben ik meer van structuur zoals Louis van Gaal dat ook doet, maar ik heb het idee dat deze spelersgroep goed gedijt onder de stijl van Koeman."

Kansen

De Europese titel zit er volgens de oefenmeester van 's-Graveland niet in. "Realistisch gezien zijn andere landen verder dan wij. Wel zijn de kansen de afgelopen tijd wat toegenomen en hoop ik dat gevoel van 1988 weer te herbeleven. Alleen verwacht ik dat wij het zwaar krijgen tegen de toplanden. De kwartfinale zal het eindstation zijn."

Tekst loopt verder onder de foto.

Bondscoach Ronald Koeman op de training van Oranje - Foto: Orange Pictures

"Spanje wint het toernooi. Een enorm goed team, dat op alle posities dubbel bezet is."

Het EK in Duitsland start voor het Nederlands elftal op zondag 16 juni in Hamburg tegen Polen. Verder neemt de selectie van Koeman het in de groepsfase op tegen Frankrijk en Oostenrijk. De finale is in het Olympiastadion in Berlijn op zondag 14 juli.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52