Ga naar Content

Gerard (71) moet 8 jaar cel in voor doden van zijn vrouw Lia na ontdekken van affaire

De 71-jarige Gerard R. uit Tuitjenhorn, die eind december zijn vrouw Lia (67) om het leven bracht, moet acht jaar de gevangenis in. Het Openbaar Ministerie had tien jaar gevangenisstraf geëist. Gerard wurgde zijn vrouw nadat hij er een paar maanden eerder achter was gekomen dat ze al jaren een affaire had.

Tuitjenhorn - Foto: Inter Visual Studio

De advocaat van Gerard R. had gevraagd om rekening te houden met de leeftijd en gezondheid van zijn cliënt (hij heeft kanker, red.), en vroeg om een gevangenisstraf van vier jaar. De rechter hield rekening met verminderde toerekeningsvatbaarheid: uit onderzoek van psychologen bleek dat Gerard een persoonlijkheidsstoornis heeft met afhankelijke en narcistische trekken.

"Ik heb de grootst mogelijke spijt", zei Gerard twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak. Twee maanden voor de daad was hij erachter gekomen dat zijn vrouw Lia, met wie hij 42 jaar getrouwd was, al acht jaar een affaire had.

'Licht ging uit'

Ondanks herhaaldelijke verzoeken van Gerard wilde ze de affaire niet beëindigen. Op 22 december, drie dagen voor kerst, vroeg hij haar weer of ze bij hem wilde blijven. "Dus ik zei: 'laten we ermee stoppen. Ik hou van je. Je houdt toch ook van mij?' Vervolgens riep ze heel hard 'NEE!'. En toen ging het licht uit bij mij", vertelde hij tegen de rechter.

"Toen dacht ik er niet over na, maar dit had ik nooit mogen doen"

Gerard R.

Hij greep Lia bij de keel en wurgde haar. Toen het was gebeurd en Gerard zich realiseerde wat hij had gedaan, deed hij een zelfmoordpoging. Op de telefoon van Gerard is een afscheidsbrief gevonden, waarin hij zegt dat hij afscheid neemt van iedereen en het slachtoffer met zich meeneemt. De volgende ochtend werd hij - zwaargewond - gevonden door zijn dochter. "Toen dacht ik er niet over na, maar dit had ik nooit mogen doen."

Lia's familie was woest op hun zwager, gaven ze aan, maar zijn dochter vertelde niet goed te weten wat ze moest voelen. "Hoewel mijn vader nog leeft, ben ik toch in één klap mijn beide ouders kwijtgeraakt en mijn dochter haar opa en oma. Ik zie dat mijn vader worstelt en veel spijt heeft. Zelf zit ik in een tweestrijd. De daad keur ik af, maar hij is ook mijn vader."

Doodslag

Uit de bekentenis van Gerard R., het proces-verbaal van de politie en het rapport van de forensisch patholoog maakte de rechtbank op dat doodslag bewezen kan worden. De rechtbank oordeelde dat de daad niet met voorbedachte rade is verricht, omdat het niet bewezen kan worden of de verdachte de afscheidsbrief vóór het doden van zijn vrouw schreef. De verdachte is dan ook vrijgesproken van moord.  

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]