Ga naar Content
In een straat is een fietsenstalling te zien met een bord met de tekst "Gratis & afgesloten", wat "Gratis en bewaakt" betekent. Er staan talloze fietsen geparkeerd en een man loopt over het trottoir vlakbij het groen. Het gebied is omgeven door gebouwen m
Haarlem

Versteende stad Haarlem klein beetje groener dankzij bewoners Raaks

14 juni 2024, 18.18 uur · Aangepast 14 juni 2024, 18.52 uur
Door: Rob Wtenweerde · Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Haarlem is een versteende stad. Maar het centrum is weer een beetje groener geworden, dankzij de omwonenden van de Raaks. Vrijdagmiddag werden smalle groenstroken, borders genaamd, en geveltuintjes officieel in gebruik genomen. Het mag allemaal wat kosten maar dan heb je ook wat, vindt de verantwoordelijk wethouder.

Het is aardig druk bij de grote fietsenwinkel aan de Raaks in de binnenstad van de Spaarnestad. Heel wat bewoners zijn op het feestelijke moment afgekomen, dat ietwat verstoord wordt door de druilerige regen.

De gemeente Haarlem stelde eerder geld beschikbaar om dit jaar drie buurten in Haarlem groener te maken. Eerder gebeurde dat al in de Leidsebuurt en de Vijfhoek. Vrijdag werd het derde vergroeningsproject opgeleverd: op de Raaks zijn in totaal acht grote borders en nog eens twintig kleine geveltuintjes aangelegd. 

Bewonersplatform Groene Raaks

Omwonenden verenigden zich in het Platform Groene Raaks en dienden hun plannen in bij de gemeente, legt bewoner Paula van Liere uit. "Het is hier echt heel anders geworden, heel leuk. En het wordt alleen nog maar mooier. Dit groen is nog maar een paar maanden oud, volgend jaar is alles lekker gegroeid en dan is het nog veel groener."

Tekst loopt door onder de foto.

Groene Raaks: toespraak bewoner Paula van Liere - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Een van de hoveniers die betrokken was bij de uitvoering van het project legt uit dat er goed is nagedacht over de nieuwe planten. "We hebben zoveel mogelijk inheemse soorten gekozen. Dat is goed voor de insecten, maar het zorgt er ook voor dat er minder onderhoud nodig is. Planten die eigenlijk niet in Nederland thuishoren, hebben bijvoorbeeld vaak veel meer water nodig."

"We moeten nu met een gietertje van vijf hoog naar beneden om de planten water te geven"

Paula van Liere, platform Groene Raaks

Het heeft voorlopig nog heel wat voeten in de aarde om het jonge groen van water te voorzien, zegt bewoner Paula van Liere. "Het is na al die regen nu nog niet nodig. Maar als het droog is, moet moeten we met een gietertje van vijf hoog naar beneden om de planten water te geven."

Een regenton op straat zou een prima oplossing zijn, maar die is er nu nog niet. Een puntje van aandacht dus. De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen. Vrijdagmiddag gingen al lijsten rond waarop mensen zich kunnen aanmelden voor het 'corvee'. 

Tekst loopt door onder de foto.

Groene Raaks: de hovenier geeft tekst en uitleg aan wethouder Berkhout en bewoner Paula van Liere - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De bewoners zijn goed te spreken over de samenwerking met de gemeente, al had het wat Van Liere betreft, best wat sneller gemogen. "Het is allemaal binnen een jaar geregeld. Eigenlijk wilden ze in december al de eerste schop de grond in hebben, maar dat is niet helemaal gehaald. De wethouder vindt het in ieder geval wel snel."

Meer groen in Haarlem Noord

Die wethouder is Robbert Berkhout. Hij onthulde een grote paal met gaatjes in een van de borders. Het blijkt een bijenhotel te zijn. "Ik ben hier ontzettend blij mee", zegt Berkhout. "Je zag het hier de afgelopen maanden al lekker groen worden. Dat is wel een voordeel van al die regen: het groeit allemaal lekker."

Dit jaar zijn drie Haarlemse buurten dankzij de bewoners vergroend. De gemeente stelt voor ieder project een bedrag van 50.000 euro beschikbaar. Dat klinkt als ontzettend veel geld voor een paar borders en geveltuinen. Robbert Berkhout vindt het de moeite waard: "Alle projecten in de openbare ruimte zijn duur. Als je moet graven, lopen de kosten al snel op. Maar het is het waard als je het resultaat ziet."

Niet ten koste van parkeerplekken

De wens van het gemeentebestuur om te vergroenen, is soms omstreden vanwege al het gedoe over het invoeren van betaald parkeren. Blik moet soms wijken voor groen, maar niet in dit project, zegt Berkhout lachend. "Dit heeft geen parkeerplaatsen gekost. Je kunt echt nog vergroenen zonder dat het parkeerruimte kost. Dat blijkt ook hier wel."

De komende jaren stelt de gemeente opnieuw geld beschikbaar voor drie vergroeningstrajecten per jaar. Bewoners kunnen dan weer plannen indienen. De wethouder hoopt dat er mooie ideeën uit Haarlem Noord komen. "Dat gun ik dat deel van de stad. Haarlem is versteend, maar sommige buurten hebben echt amper groen. We kijken extra naar versteende buurten, zoals Noord."

Groene Raaks: wethouder Berkhout onthult bijenhotel - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]