Ga naar Content

Niet één, maar twee bultruggen voor de Noord-Hollandse kust

Bioloog Arnoud van den Berg twijfelt er niet aan: er zwemmen twee walvissen voor de kust van Noord-Holland. Hij is 'spotter', toen hij het dier met zijn camera vastlegde wist hij het zeker: "Dit zijn bultruggen." 

Foto: Pim de Nobel

Van den Berg heeft zijn camera meestal op vogels gericht. Hij houdt al zijn waarnemingen nauwkeurig bij op waarneming.nl. De bioloog zit in een speciale whatsappgroep voor spotters: "We appen elkaar als er iets leuks te zien is." Toen hij gehoor kreeg van een mogelijke walvis voor de kust, wist hij niet hoe snel hij naar Zandvoort moest komen. "Er kwamen maar liefst drie verschillende berichten binnen over de bultrug." Gelukkig was van den Berg al in de buurt, hij woont namelijk in Santpoort.

Telescoop

Het dier zwom op zo'n twintig kilometer afstand, vlak voor het windmolenpark. "Af en toe zie je een soort fonteintje in de zee wanneer ze water uit hun spuitgat spuiten." Lastig spotten dus: "De een stond met een telescoop, de ander met een verrekijker. Zelf had ik een gestabiliseerde verrekijker in de hand." Een volwassen bultrug kan tot zestien meter lang worden en weegt zo'n 30.000 kilo. "Het is een enorm beest, maar het grootste deel blijft onder water."

Lees ook

Het lukte de bioloog om de walvis ook op de foto te krijgen. Toen kon hij pas echt vaststellen dat het om een bultrug ging. "Ze hebben een lange rugvin die ver naar achter zit, af en toe zie je wat wits." Na nadere inspectie van de foto's kwamen de bioloog en zijn medespotters erachter dat er zelfs twee bultruggen langs de kust zwemmen. De bioloog stelt dat dat te zien is aan de ruggen van de dieren: die zijn verschillend. Daarnaast is het vlekjespatroon anders. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Arnoud van den Berg

Van den Berg heeft al langer grote interesse in de zoogdieren, hij gaat dan ook graag op pad om ze van dichtbij te bewonderen. De teller staat inmiddels op vier bultruggen. Hij zag ze onder meer in de pier van IJmuiden, langs de dijk bij Den Helder en de Hondsbossche Zeewering bij Petten. 

De bultrug komt steeds vaker voor in Nederland, ze duiken inmiddels wel een paar keer per jaar op. De bultrug heeft een trekroute die loopt van Noorwegen naar de Caribische zee of de Azoren. Ze zwemmen gebruikelijk boven het Verenigd Koninkrijk langs, maar de laatste twintig jaar nemen ze steeds vaker de afslag richting de Noordzee. "Met de meeste walvissen die langs de Nederlandse kust zwemmen komen is iets mis, maar met bultruggen niet", vertelt de bioloog. "Die komen hier gewoon om wat te vissen."

Waar de walvis die voor Zandvoort nu is, blijft gissen. Hoewel de dieren vrij lomp ogen, kunnen ze aardig doorzwemmen: tot wel 15 kilometer per uur. Het is dus afwachten tot deze, of een andere bultrug weer opduikt voor de kust. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.