Ga naar Content

Gebiedsverboden en boetes voor overlastgevende 'fatbike-jongeren'

Vorige week hebben politie en gemeenten actie ondernomen tegen 23 probleemjongeren, die al langer voor overlast zorgen in de regio Haarlem, Bloemendaal en Velsen. Deze jongeren hangen nu strenge maatregelen zoals groepsverboden, gebiedsverboden en boetes boven het hoofd. 

Foto: Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Al zomers lang zorgen groepen jongeren, vaak rijdend op fatbikes, voor onrust in Bloemendaal, Haarlem en omliggende gemeenten. De politie meldt dat dit varieert van "verstoringen op straat tot gewelddadige incidenten." Nu ondernemen de politie en gemeenten actie.

"In al deze 23 gevallen hebben we informatie vanuit de politie waaruit blijkt dat de jongere in kwestie ernstig verkeerd gedrag heeft laten zien", schrijft burgemeester van Velsen Frank Dales in een brief aan de raad. "De politie heeft de afgelopen maanden meerdere aangiftes ontvangen over geweldplegingen, afpersing en bedreiging door jongeren die in beeld zijn binnen de gezamenlijke gecoördineerde aanpak."

Verboden en boetes

Begin vorige week moesten de jongeren zich melden op het stadhuis voor een gesprek, waar ze ook te horen kregen welke straf hen te wachten staat. Dit kan variëren van een groepsverbod en een gebiedsverbod tot een last onder dwangsom. Bij een dwangsom moeten ze een boete betalen als ze opnieuw problematisch gedrag vertonen. De jongeren hebben nog de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de opgelegde maatregelen.

"Met zo'n gebiedsverbod verplaats je alleen maar het probleem, je lost het niet op"

Angelina, moeder van slachtoffer

"Op deze manier vergroten we het zicht op de jeugdproblematiek en zorgen we ervoor dat we de gepleegde overlast en problematisch gedrag niet los van elkaar, maar in gezamenlijkheid aanpakken", schrijft Dales. "Dit vinden we nodig omdat de problemen de gemeentegrenzen overschrijden."

David en Angelina

Ook tegen David* heeft de gemeente maatregelen aangekondigd. Hij heeft zijn thuisstad Haarlem moeten verruilen voor Velsen omdat hij sinds 2022 wordt geïntimideerd en aangevallen door leeftijdsgenoten in Haarlem en Bloemendaal. Zelf heeft hij hierbij ook een klap uitgedeeld. Samen met zijn moeder heeft hij de brief opgehaald op het stadhuis. 

David en zijn moeder Angelina hebben in het verleden totaal vijf keer aangiften gedaan van geweld en intimidaties tegen David. Het maakte geen verschil. Al het contact met de politie, gemeenten en instanties heeft ze sindsdien nauwkeurig bijgehouden en verzameld in een dikke multomap.

"Ik heb die dikke map maar weer meegenomen naar het stadhuis", vertelt Angelina aan de telefoon. "Ik heb ze gevraagd hoe het daarmee zat." Daar kreeg ze naar eigen zeggen geen duidelijk antwoord op. 

Angelina heeft verder weinig vertrouwen in de recente maatregelen. "Met zo'n gebiedsverbod verplaats je alleen maar het probleem, je lost het niet op." Angelina en David hebben bezwaar gemaakt. 

*Angelina en David zijn gefingeerde namen. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.