Ga naar Content

Topdrukte bij meertjes Kennemerduinen: stranden smaller door hoge waterstand

Druk, drukker, drukst. Wie op zoek was naar verkoeling, moest er vandaag in de Kennemerduinen vroeg bij zijn. Op de strandjes van 't Wed en de Oosterplas was het als in de file op de A9: aanschuiven geblazen.   

De Oosterplas. - Foto: NH Media/Fred Segaar

"Zo druk heb ik het nog nooit gezien", zegt een vrouw die bij de Oosterplas eerst drie kinderen en vervolgens een onafzienbare lading speelgoed uit haar bakfiets tevoorschijn haalt. Een ouder echtpaar wenst haar succes bij het vinden van een plekje. Zelf houden ze het voor gezien. Ze hebben gezwommen en het daarbij gelaten. Want: ''Veel te druk.''

Hoge waterstand

Het is niet alleen het warme weer dat de drukte op deze plek verklaart. Ook de hoge waterstand speelt een rol. Door de vele regen in het najaar en de winter is het peil gestegen en het strandje daardoor een stuk smaller geworden. Er is simpelweg minder plaats. "Ik schat dat het twintig meter scheelt ten opzichte van vorig jaar", zegt Martijn uit Overveen, die met zijn vrouw Jiska geniet van de relatieve verkoeling die het water biedt.  

Noordzeestrand onbereikbaar

Martijn vermoedt dat de drukte mede wordt veroorzaakt door de plassen op de doorgaande fietsroute van Bleek en Berg in Bloemendaal naar Parnassia aan Zee: het Noordzeestrand is via deze weg niet te bereiken. Beheerder PWN heeft de route afgesloten. De meeste fietsers zijn daarvan op de hoogte. Corine niet. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Corine bestudeert haar knooppuntenkaart. - Foto: NH Media/Fred Segaar

"Ik kom hier niet vandaan", zegt Corine, die vanmorgen vroeg met haar vouwfiets in Woerden op de trein naar Overveen is gestapt. Haar knooppuntenkaart geeft aan dat ze op deze plek rechtsaf moet. Maar dat kan dus niet. "Ik ben de draad een beetje kwijt", zegt Corine, die naar Zandvoort wil en tot de slotsom komt dat daarvoor maar één uitweg is: via ingang Koevlak de Zeeweg op. Een eindje om. "Maar wat maakt het uit, het is goed weer."

Tekst gaat verder na de korte impressie van de jongens die door de plas fietsen

Natfietsen - NH Nieuws

Een groepje scholieren dat op hetzelfde moment het knooppunt bereikt, vraagt of het hek dat PWN hier heeft geplaats betekent dat er sprake is van een verbod of van een advies? Ze vermoeden het laatste. En bovendien: ze willen toch echt naar het strand, want bij 't Wed is het te druk. Ze wagen het erop en steken de plas die na honderd meter opdoemt over zonder noemenswaardige problemen. 

Tekst gaat verder onder de foto

Drukte bij de Oosterplas. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Het waterpeil is hier de laatste weken aanzienlijk gezakt. Een maand geleden was het nog een uitdaging door de 'sloot' te fietsen. De jongens die er vanmiddag doorheen gaan, hoeven niet eens hun schoenen uit te trekken.

PWN heeft een paar weken geleden aangekondigd vóór de start van het zomerseizoen de weg door middel van drijvende rijplaten weer begaanbaar te maken. Als het tot die tijd droog blijft, kan het waterleidingbedrijf zich die moeite besparen: het niveau zakt zienderogen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Sindy (voorgrond) met haar moeder Ria. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Voor Sindy uit Heemskerk en haar moeder Ria uit Wijk aan Zee, is de tijdelijke afsluiting geen enkel probleem. Ze hebben gisteravond de website van PWN geraadpleegd. "Daarop staat keurig welke paden zijn afgesloten."

De Oosterplas of 't Wed laten ze links liggen. Ze hebben de vele geparkeerde fietsen zien staan en kunnen daaruit maar één conclusie trekken: veel te druk.

Lees ook

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]