Ga naar Content

Verdrinking jongen Ouderkerk schokt Yvonne en Marja: "Het gebeurde voor onze neus"

De fatale verdrinking van een jongen, gisteren bij de Ouderkerkerplas, leidt tot geschokte reacties. Zo ook bij de recreanten die een dag later de plas bezoeken. Yvonne (66) en Marja (70) zaten gistermiddag in het zonnetje langs de kant toen het 'voor hun neus' misging: "We keken met ingehouden adem."

Ouderkerkerplas een dag na de verdrinking van een jongen - Foto: NH Media

Yvonne (66) en Marja (70) zitten op een klapstoel aan de Ouderkerkerplas met hun voeten in het zand. De vrouwen zaten een dag eerder op dezelfde plek in dezelfde stoelen toen aan de andere kant van de plas een motoragent met een sirene aankwam.

De agent gooide zijn motor in het gras en begon te hollen. "Pas toen begrepen we dat er iets aan de hand was", vertelt Yvonne. "Iedereen zat rechtop." Marja en zij hadden tot dan toe niets geks opgemerkt. 

Met kippenvel in de zon

Vele sirenes volgden. "Boten, helikopters, duikers: ze hebben echt alles gedaan wat ze konden", zegt Yvonne. "Ik kreeg kippenvel", vertelt Marja. Yvonne knikt: "We zaten met ingehouden adem."

De jongen werd na een klein uur gevonden en door brandweerduikers uit het water gehaald. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed. Yvonne en Marja waren daar deze middag nog niet van op de hoogte en schrikken.

Tekst gaat verder onder de foto.

De hulpdiensten zochten de jongen - Foto: Inter Visual studio / Talha Andac

"Ik moet er niet aan denken wat die ouders meemaken", vertelt Yvonne. "Ik dacht wel dat het fout zat. Het duurde zolang voordat hij gevonden werd."

Yvonne en Marja begrijpen niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Volgens de politie zou de jongen tijdens het zwemmen kopje-onder zijn gegaan en daarna niet meer boven water zijn gekomen. "Was hij niet met ouders of vrienden die iets gezien hebben?", vraagt Yvonne zich af.

Extra alert

Ook Tahne Uittenbosch (33) en Natalie Goedhoop (54) vragen zich dat af. Ze zitten op een kleedje te picknicken. Allebei hadden ze geen flauw benul dat hier gisteren een jongen is verdronken. "Heel heftig", zegt Natalie. "Waar mijn kind is, daar ben ik", zegt Natalie. "Zulke verhalen maken me extra alert."

Tahne heeft zelf een kind van anderhalf. "Eigenlijk zouden er op dagen als deze, waarbij er veel kinderen komen, toezichthouders moeten komen. Dan zijn er toch een extra paar ogen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Drukte bij de Ouderkerkerplas - Foto: NH Media

In de strandtent even verderop is Sander van 't Schip aan het werk. Omdat de brasserie gisteren dicht was, hebben zijn collega's en hij zelf niet gezien wat er is gebeurd. "Sinds de opening van de strandtent, drie jaar geleden, is er nog niet eerder zoiets gebeurd", vertelt hij.

Een strandwacht lijkt Sander dan ook niet nodig: "Het is vooral een kwestie van goed op elkaar letten."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]