Ga naar Content

Bol helpt brakende Cavendish binnen tijdslimiet te finishen in Tour de France

In de eerste etappe van de Tour de France heeft Alkmaarder Cees Bol er mede voor gezorgd dat zijn ploeggenoot Marc Cavendish net binnen de tijdslimiet is binnengekomen. Al op de eerste beklimming moest de Brit lossen en met nog zo'n 150 kilometer te gaan was het hopen dat hij op tijd over de finish zou komen.

Michele Gazzoli (l), Cees Bol (m) en Mark Cavendish (r) - Foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Met bloed, zweet en tranen Cavendish lukte het. In het laatste groepje kwam Bol samen met de Britse veteraan binnen. Cavendish kwam als 174e binnen op 39 minuten en 12 seconden van winnaar Romain Bardet. 

De Engelse sprinter hoopt deze Tour een rit te winnen en Bol is een belangrijke schakel in de sprinttrein. Als dat lukt dan pakt hij een historische 35e overwinning en daarmee zou hij recordhouder worden van het aantal ritzeges in de Tour de France. Nu staat de teller op 34 en daarmee deelt hij het record met Eddy Merckx.

Tekst gaat verder onder de post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Bol en zijn ploeggenoten van Astana probeerden Cavendish te ondersteunen tijdens de loodzware heuveletappe. Dit deden ze door hem uit de wind te houden en hem te koelen met bidons. In startplaats Firenze was het met 36 graden ontzettend warm. Het is niet bekend of Cavendish ziek was of door de hitte bevangen. Het was in ieder geval enorm afzien en tijdens de koers moest hij zelfs overgeven. 

Dylan Groenewegen / Nils Eekhoff

De andere Noord-Hollanders hadden beduidend minder problemen om op tijd binnen te zijn. Nils Eekhoff uit Rijsenhout werd 100e op 29 minuten en 14 seconden van de winnaar. Sprinter Dylan Groenewegen werd 156e op 30 minuten en 18 seconden.

Zondag staat er een heuveletappe op het programma. Maandag is Groenewegen kanshebber op een ritzege, want dan krijgt het peloton een vlakke etappe voor de kiezen met kansen voor de sprinters.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52