Ga naar Content

Beveiliger Dave was getuige van massale vechtpartij Beverwijk: "Hondsbrutale tieners"

Dave van Heijningen is een doorgewinterde beveiliger maar wat hij afgelopen weekend meemaakte tijdens het Beverwijkse Stadsfeest zal nog lang op zijn netvlies blijven staan. Daar gingen twee groepen mensen met elkaar op de vuist, wat zorgde voor een stroom aan 'toeschouwers'. "Opstootjes zijn van alle tijden, maar tegenwoordig staan jongeren te wachten tot er iets gebeurt."

Stadsfeest Beverwijk loopt uit de hand, beveiliger Dave (links) houdt de boel scherp in de gaten. - Foto: VLN Nieuws

Wat begon als een gezellige afsluiting van het meerdaagse Beverwijkse Stadsfeest, eindigde in de nacht van zaterdag op zondag in een massale vechtpartij. Twee groepen jongens raakten slaags, wat tientallen toeschouwers aantrok.

Dave was erbij. "Het betrof een gevecht tussen twee groepen van vijf tegen vijf. Deze jongens zijn geen onbekenden voor me; ze hangen altijd rond tijdens het stadsfeest en staan bekend om hun agressieve gedrag."

"Opstootjes zijn van alle tijden, maar tegenwoordig staan jongeren te wachten tot er iets gebeurt"

Dave van Heijningen

Het incident mondde uit in totale chaos. "Twee jongens werden geboeid op de grond. Een 21-jarige uit de andere groep schopte er nog één tegen het hoofd. We probeerden tien man in een politiebusje te krijgen, maar de meute eromheen maakte het alleen maar moeilijker. Er was zelfs een 'grappenmaker' die probeerde een politiefiets te stelen. De politie moest een linie vormen om de straat schoon te vegen, terwijl een ander groepje flesjes naar ons gooide."

Dave beveiligt het stadsfeest al zo'n vijfentwintig jaar met zijn team. "Opstootjes zijn van alle tijden, maar tegenwoordig staan  jongeren te wachten tot er iets gebeurt. Ze halen de telefoontjes erbij. Sturen elkaar berichtjes. En voor je het weet, staat het helemaal vol."

"Woensdag werd een meisje van 14 aangehouden omdat ze iemand bewusteloos had getrapt"

Dave van Heijningen

De evenementen zelf waren een succes, maar de hangjeugd is het grote probleem. "Het zijn vaak dezelfde groepjes. Woensdag werd een meisje van 14 aangehouden omdat ze iemand bewusteloos had getrapt. Ze werd meegenomen, was ontzettend brutaal en schold iedereen voor van alles en nog wat uit in de meest vreselijke bewoordingen die ik hier maar niet zal herhalen. De volgende dag was ze alweer op vrije voet en veroorzaakte opnieuw problemen."

Bij het feest bij Brafoer verliep alles aanvankelijk gemoedelijk, totdat 16- en 17-jarigen begonnen te vechten. "Ze spuugden naar agenten en probeerden een handhaver te mishandelen. Ze bleven een nachtje in de cel, en de volgende dag gebeurde hetzelfde weer."

Handen te kort

Een goede oplossing voor de terrorjeugd heeft Dave niet, maar dat er extra beveiliging bij moet, is overduidelijk. "Kermissen worden tegenwoordig beter beveiligd, maar nu ze daar niet meer kunnen hangen, verplaatsen ze zich hiernaartoe. Ik heb van meerdere mensen gehoord dat de sfeer rond 21.00 uur omslaat. Maar wat kan ik ermee? Ik kom mensen te kort."

"Er moet meer beveiliging bij, maar wie gaat dat betalen? De jongeren mogen geen alcohol kopen dus de horeca verdient niks aan ze. Maar zij zijn wél degenen die de problemen veroorzaken. 

"Misschien kan er een collectief komen tussen de horeca dat ze beveiligers delen? Want de ene tent heeft nu wel beveiliging en de ander niet. Het liefst heb ik een extra clubje die stand-by staat, want dit is echt verschrikkelijk."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]