Ga naar Content

Zandvoort geteisterd door nepagenten, politie doet oproep tot waakzaamheid

Politie Noord-Holland heeft vandaag een oproep gedaan tot waakzaamheid in de buurt van Zandvoort. De kustplaats wordt de laatste tijd geteisterd door zogenaamde agenten uit de wijk. "Pas op, let een beetje op elkaar", zegt een woordvoerder van de politie.

De politie in Noord-Holland ziet de afgelopen dagen "proportioneel veel bankfraudeurs in Zandvoort". De politie in die kustplaats heeft afgelopen weekend ontzettend veel meldingen van babbeltrucs gekregen.

In deze video leggen we je uit hoe je erachter komt of je met een nepagent te maken hebt:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Maar liefst twintig personen zijn benaderd door mensen die zich voordeden als wijkagent. De namen van wijkagenten staan op onze site en zijn dus door iedereen te raadplegen. Maar dat er zo misbruik van wordt gemaakt, is nieuw", zegt Van Hamersveld van de politie in Bureau NH. 

Tientallen meldingen

Tussen donderdag 27 juni en maandag 1 juli waren er in Zandvoort tientallen meldingen van dit soort oplichtingspraktijken. "Bij één van de slachtoffers werd zelfs voor 50.000 euro gestolen. Bij de andere incidenten zijn de oplichters gelukkig niet verder gekomen dan de voordeur."

"Staat er een wijkagent voor uw deur en vertrouw je het niet? Doe de deur dicht en bel 112. Daarnaast vragen we iedereen die ouderen en kwetsbaren in de omgeving heeft dit onderwerp bespreekbaar te maken", aldus de politiewoordvoerder.

'Doe de deur dicht'

De meldingsbereidheid is hoog, dat vindt de politie een mooi resultaat. Maar blijkbaar zijn er nog wel mensen die de dupe zijn van dit soort fraudeurs.

Van Hamersveld: "Wij bellen nooit om uw pincode te achterhalen of om te vragen om waardevolle spullen thuis. Ook komen wij nooit langs om dit bij u op te halen. Staat er een wijkagent voor uw deur en vertrouwt u het niet? Doe de deur dicht en bel 112."

Lees hier meer over babbeltrucs:

Weet jij meer?

Politie Opsporingstiplijn: 0800 - 6070 (gratis)

Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 (gratis) of meldmisdaadanoniem.nl

Meer Bureau NH?

TV: woensdag 17.10 uur, ieder half uur herhaald (Ziggo 707, KPN 509)

Radio: woensdag 17.45 uur (ether: 93,9 FM, kabel: 92,5 FM)