Ga naar Content

Cees Bol helpt Mark Cavendish aan etappe-record in Tour de France

Cees Bol heeft woensdag een ontzettend belangrijke rol gespeeld in de vijfde etappe van de Tour de France. De Alkmaarse wielrenner hielp zijn kopman Mark Cavendish aan zijn 35e etappezege in de Ronde van Frankrijk. Dat is een record, want de Brit laat daarmee Eddy Merckx achter zich. 

Cees Bol (rechts) met Mark Cavendish - Foto: ANP

De vijfde etappe was 177 kilometer en liep van Saint-Jean-de-Maurienne en Saint Vulbas. Door de vlakke finish leek een massasprint onvermijdelijk. Die volgde en Cavendish bleef daarin Jasper Philipsen en Alexander Kristoff voor. Bol eindigde als 26e, maar vloog Cavendish snel na zijn finish om de nek. 

"Wij zijn allemaal dolgelukkig", reageerde Bol na de race. "Dit betekent heel veel voor onze ploeg. Ik rij sinds 2023 bij dit team en we zijn sindsdien al bezig met deze etappe-zege. Überhaupt winnen in de Tour is heel speciaal en 35 al helemaal. Het is ook supermooi als vriend dat hij deze etappe wint. De ontlading was heel groot."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Bol is een belangrijke schakel in de sprinttrein van zijn ploeg. Hij beleefde een moeizaam begin van de Tour, aangezien Michele Gazzioli moest opgeven en Cavendish dit weekend last had van braakverschijnselen. Het doel was duidelijk: zijn kopman aan het record helpen van de meeste overwinningen in de Tour. Cavendish stond op 34 en deelde het record met Merckx. 

Groenewegen/Eekhoff

Dylan Groenewegen kwam als twaalfde over de meet en kon daardoor niet zijn zesde etappe-zege uit zijn carrière boeken. De Amsterdammer was er maandag ook al dichtbij, maar werd toen afgetroefd door Biniam Girmay. Nils Eekhoff, de andere Noord-Hollander, werd 62e. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52