Ga naar Content

Zaankanters streden succesvol voor opvang Oekraïners, maar dat ging niet makkelijk

De oorlog in Oekraïne duurt al meer dan twee jaar en nog altijd leven gevluchte Oekraïners in ons land. In Zaandam sloegen buren in de Parkstraat de handen ineen en boden plek aan tientallen vluchtelingen in een oud gebouw van de school Et Buut. We volgen de Oekraïners en de Zaanse omwonenden in een drieluik, 'Van school tot schuilplaats'. Vanavond komt de eerste aflevering online.

Foto: NH Media

Bijzonder is dat de buurt nu, twee jaar nadat de eerste bewoners het pand betrokken, nog steeds heel betrokken is bij de inwoners van de opvang.

Als een Oekraïner zijn been blesseert, is het Rob Sipma die hem rustig vijf keer op en neer rijdt naar het Zaans Medisch Centrum. Is er iemand ziek? Rob's partner Marja belt de huisarts. Intussen gaan er weinig belletjes naar de gemeente en vertrouwen de Oekraïners blindelings op het echtpaar en hun buren.

Tekst loopt door onder de video.

Rob Sipma en zijn vrouw Marja Keller - NH Nieuws

Het oude gebouw van de school Et Buut staat zowat in de achtertuin van Rob en Marja en was ten tijde dat de oorlog uitbrak leegstaand. Ze waren bang dat het gekraakt zou worden. Het kostte veel tijd, moeite en overredingskracht, maar uiteindelijk lukte het ze om de gemeente mee te krijgen. Verschillende buren hielpen mee om de boel op te knappen en te verven. 

Bureaucratie

Verslaggever Tom van Midden volgde afgelopen maanden de 'Et Buut-Oekraïners' en de betrokken Zaankanters. Hij vertelt tegen Patricia Nagelkerke bij het NH Radioprogramma Vandaag de Dag dat de betrokken bewoners in eerste instantie met heel veel bureaucratie te maken kregen. Pas vier maanden na het uitbreken van de oorlog konden de eerste vluchtelingen in het pand terecht.

"Bijzonder is dat burgemeester Hamming dat onlangs ook toegaf tijdens een burendag, waarbij Oekraïners en Zaankanters elkaar konden leren kennen." Hamming vertelde onder de indruk te zijn van het doorzettingsvermogen van de bewoners. "Soms moesten jullie door muren bij de gemeente heen breken, maar het is jullie gelukt", zei hij.

Drieluik 'Van school tot schuilplaats'

Vanaf vanavond, dinsdagavond en woensdagavond zie je deel 1 tot en met 3 van het NH-drieluik 'Van school tot schuilplaats' bij ons op de site. Alle afleveringen worden om 19.00 uur gepubliceerd.

Lees ook