Ga naar Content

Schrik na onverwachte windvlaag: zeilboot met kinderen omgeslagen

Een onverwachte windvlaag is de oorzaak dat zaterdagmiddag een zeilboot van scoutinggroep Marco Polo op het Spaarne is omgeslagen. Vijf kinderen tussen de 13 en 15 jaar konden op eigen kracht de kant bereiken. Alle vijf bleven ze ongedeerd.

Zeilboot met kinderen waait om door onverwachte windvlaag. - Foto: Inter Visual Studio

Voor de zekerheid is nog wel 112 gebeld, maar de brandweer hoefde niet in actie te komen. De kinderen zijn wel door ambulancepersoneel opgevangen. Ze zijn niet gewond geraakt.

De vijf deden met ruim 100 kinderen in 32 boten mee aan de Mooie Nel Cup, een zeilwedstrijd voor scoutinggroepen uit Haarlem en omstreken. Een woordvoerder van Scouting Nederland, de overkoepelende organisatie van scoutinggroepen, benadrukt dat de boot omsloeg op het moment dat de wedstrijdleiding had besloten vanwege code geel het middagprogramma af te gelasten.  

Schrik zat er goed in

"Omdat in de loop van de ochtend bekend werd dat vanaf 13.00 uur code geel van kracht zou worden, heeft de organisatie vroegtijdig besloten de boten van het water te halen en de wedstrijd te stoppen", zegt de woordvoerder. "De boot van Marco Polo was al vlak bij de kant toen het werd gegrepen door een plotselinge windvlaag." 

De woordvoerder zegt 'dat de kinderen waren geschrokken.' Maar volgens haar speelde dat geen rol bij hun afwezigheid op het water de afsluitende zondag. ''Het kostte teveel tijd om de boot in gereedheid te brengen.'' Volgens de woordvoerder zijn de zeilertjes en de organisatie zondag samen geweest om na te bespreken. ''Daarbij zijn ze tot de conclusie gekomen dat vrijwilligers, scoutinggroepen en hulpverleners adequaat hebben gehandeld.''    

Meer nieuws uit de regio

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]