Ga naar Content

Noodoplossing ondergelopen fietspaden in duinen mislukt: Fietsersbond is niet blij

Duinbeheerder PWN beloofde twee weken geleden dat het ondergelopen fietspad door de duinen in Bloemendaal rond deze tijd weer begaanbaar zou zijn. De aanleg van drijvende rijplaten moest de route van Bleek en Berg naar Parnassia toegankelijk maken, maar nu blijkt dat de noodoplossing is mislukt. De aannemer geeft de opdracht terug aan PWN. 

Waterfietsen door de duinen - Foto: NH Media/Fred Segaar

Het gaat om het fietspad in duingebied De Blink dat tussen duiningang Bleek en Berg bij de hockeyvelden van Bloemendaal en het strand van Parnassia ligt. Het pad staat inmiddels al maanden onder water na de overvloedige regenval van de afgelopen tijd. 

PWN beheert het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar duingebied De Blink onderdeel van is. De bedoeling was om drijvende platen neer te leggen op de plekken waar het water erg hoog staat. Fietsers moeten dan afstappen en met de fiets aan de hand over de platen lopen.

Noodoplossing blijkt technisch onmogelijk

Maar dat plan is niet gelukt, meldt PWN nu. "Wij zijn afgelopen periode druk bezig geweest met een tijdelijke noodoplossing om de recreatieve fietsverbinding door de Kennemerduinen voor het hoogseizoen toegankelijk te maken.

Vorige week heeft de leverancier voor de tweede keer geprobeerd de drijvende rijplaten neer te leggen op het fietspad van De Blink. Helaas is hij tot de conclusie gekomen dat het technisch onmogelijk is een goede oplossing te bieden en heeft hij de opdracht aan ons teruggegeven. Wij zijn nu naarstig met andere leveranciers op zoek naar een tijdelijke, passende noodoplossing."

En dat betekent dat het vooral voor fietsers uit Velsen en Santpoort lastig blijft om het strand van Parnassia te bereiken. De Fietsersbond heeft al langere tijd discussie met PWN over de fiets- en wandelpaden bij Kattendel. Onder andere over het vele stuifzand op de paden. En nu dus over het water.

Tekst gaat verder onder de foto.

Fietsers in de duinen, nabij het Vogelmeer - Foto: Anita van der Krol

Fietsersbond kritisch op PWN

"PWN had al voor het zomerseizoen maatregelen moeten nemen bij de ondergelopen paden", zegt René Rood van de Fietsersbond. "Bij Duin en Kruidberg is het nu zo diep dat je er bijna een pont kan laten varen. Ik snap bijvoorbeeld ook niet dat de eigenaar van strandtent Parnassia nog niet in verweer komt. Het gaat om zijn klanten."

Een medewerker van Parnassia aan Zee laat weten dat de strandtent wel degelijk in verzet is. "We zijn in overleg met PWN, want we zijn al maanden veel minder goed bereikbaar voor fietsers. Dat gaat niet alleen om fietspaden die onder water staan, maar ook om de paden die door stuifzand zijn geblokkeerd. We missen hierdoor klanten, het gaat echt ten koste van onze omzet."

René Rood van de Fietsersbond hoopt op een echte oplossing voor de problemen. "Het water moet uiteindelijk weg, de paden moeten toegankelijk worden. Op de Waddeneilanden zijn ze bijvoorbeeld vindingrijk. Daar worden hele bruggen aangelegd over de paden die onder water staan. Daar gaat het vooral om economische belangen. PWN denkt hier vooral aan het ecologische belang. We hopen in gesprek te kunnen blijven over oplossingen voor wandelaars en fietsers."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]