Droomdoelpunt Simons niet voldoende; Oranje uitgeschakeld in halve finale EK

Het is Oranje niet gelukt om voor het eerst sinds 1988 de finale van het EK te halen. Een laat doelpunt van Ollie Watkins dompelde Nederland in de absolute slotfase in rouw: 1-2.

Xavi Simons - Foto: Pro Shots

Wieringer Donyell Malen kreeg van bondscoach Ronald Koeman de voorkeur boven Ajacied Steven Bergwijn. Hij zag dat Xavi Simons na zes minuten Nederland aan een droomstart hielp: 1-0. Toch kon Oranje niet snel genieten van de voorsprong. Denzel Dumfries maakte in de ogen van de VAR een overtreding in het strafschopgebied, waarna Harry Kane gelijkmaakte (1-1).

Vlak voor de rust viel Memphis Depay geblesseerd uit door last aan zijn hamstring, waardoor Volendammer Joey Veerman in mocht vallen. Tot aan de rust vielen er geen doelpunten meer in Dortmund, waar 100.000 supporters de binnenstad overspoelden. Denzel Dumfries haalde nog ternauwernood een bal van Phil Foden van de lijn.

Tekst gaat verder onder de X-post.

Malen werd in de rust gewisseld voor Wout Weghorst (oud-AZ). Nederland herpakte het momentum in de tweede helft en kreeg via Virgil van Dijk en Cody Gakpo grote kansen op een nieuwe voorsprong. Aan de andere kant had Oranje veel geluk. Bukayo Saka dacht te scoren, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Een verlenging leek aanstaande, totdat Ollie Watkins alsnog de 1-2 binnenschoot en de EK-droom van Oranje in duigen viel.