Ga naar Content

Ook nabestaanden berusten in straf voor doodrijder 'oma Lies', geen hoger beroep

De straf voor de 26-jarige Alkmaarder die in 2022 de Heiloose vriendinnen Lies (77) en Joke (84) doodreed op de Vondelstraat in Alkmaar is onherroepelijk. Maarten M. en het Openbaar Ministerie gaan niet in beroep tegen de opgelegde drie jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor zijn roekeloosheid. Na de eerdere woede, berusten de nabestaanden in het vonnis. "Hij heeft de hoogst haalbare straf gekregen."

Links Lies die bij het ongeluk om het leven kwam, rechts bloemen op de plek van het ongeval - Foto: Maaike Polder / NH Media

Op 26 januari 2022 zijn Lies (77) en haar vriendin Joke (84) op weg naar huis na een avondje klaverjassen in Alkmaar. Rond 22.50 uur rijden de vrouwen vanuit de Arcadialaan richting Heiloo. Als ze de Vondelstraat willen oversteken volgt er een enorme klap.

Roekeloos rijgedrag

Alkmaarder Maarten M. (26) rijdt met veel te hoge snelheid - 120 km/u waar 50 is toegestaan - uit de richting van verkeersplein Kooimeer en ramt de kleine Opel van de dames, die tientallen meters verderop belandt. Lies overlijdt meteen. Joke een dag later. M. had die avond alcohol gedronken.

Twee weken geleden besliste de rechtbank dat M. anderhalf jaar de cel in moet vanwege zijn roekeloze rijgedrag. "Het gaat om een forse overschrijding van de snelheid en hij had anderhalf keer te veel de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken." Ook mag hij drie jaar geen auto besturen.

"Je boos blijven maken heeft geen zin."

Lara Beintema - kleindochter van Lies

Het Openbaar Ministerie (OM) had vier jaar onvoorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van eveneens vier jaar geëist, maar heeft besloten niet tegen het vonnis in beroep te gaan. "De rechter heeft de roekeloosheid bewezen verklaard", licht het OM toe. "Juridisch zijn we daarom tevreden met het vonnis en de verwachting is niet dat het hof tot een hogere straf komt."

Ook Maarten M. accepteert zijn straf, laat zijn advocaat weten. "Ook omdat het OM niet in beroep gaat. Hij wil dit nu afsluiten voor iedereen, en niet nog eens de familie en zichzelf door een hogerberoepsprocedure slepen."

Verlies en verdriet een plek geven

Kort na de uitspraak van de rechter waren nabestaanden van 'oma Lies' nog verbolgen over de lagere straf die M. kreeg. Nu, twee weken later, is die woede bekoeld, vertelt kleindochter Lara Beintema aan NH. "We waren de eerste tijd nog erg pissig, maar nu is er iets van berusting omdat we weten dat hij de hoogst haalbare straf heeft gekregen voor zijn roekeloosheid."

Toch had de familie van Lies niet verbaasd geweest als M. wél in beroep was gegaan. "Zijn advocaat ging voor een taakstraf. Dat had ook kunnen gebeuren." Dat hij zijn straf accepteert, ook om de nabestaanden rust te geven, doet haar niet zoveel. "Je boos blijven maken heeft geen zin. We proberen als familie dit grote verlies en verdriet nu een plek te geven."

Maarten M., die de rechtszaak in vrijheid mocht afwachten, zal een oproep van het CJIB ontvangen om zich te melden voor zijn gevangenisstraf en het inleveren van zijn rijbewijs.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]