Ga naar Content

Buren eisen dat burgemeester maatregelen neemt na derde explosie bij Uithoorns huis

Buren van de woning waar vannacht voor de derde keer dit jaar een explosief afging, vragen burgemeester Pieter Heiliegers van Uithoorn om veiligheidsmaatregelen te nemen. Hij hoort vandaag nog samen met de politie hun zorgen aan. 

Burgemeester Pieter Heiliegers bezoekt omwonenden woning waar al drie keer explosie plaatsvond - Foto: Pieter Heiliegers/NH

Meerdere bewoners van de Europarei die in hetzelfde huizenblok als de getroffen Uithoornaars wonen gaan met de burgemeester in gesprek over het veiligheidsgevoel in de buurt. "Ik voel me heel onveilig. Ik woon hier met mijn kinderen", vertelt een buurman die uit veiligheidsoverwegingen liever anoniem blijft.

In het huizenblok wonen vooral gezinnen met kinderen en ook in het getroffen huis lag een gezin te slapen. De buurman werd vannacht even na 3.30 uur wakker van een 'luide knal.' "Het eerste wat je je dan afvraagt, is: heb ik dit gedroomd? Maar toen ik uit het raam keek zag ik een grote rookwolk wegtrekken."

Meer prioriteit aan explosies

De man vindt dat de politie meer prioriteit aan de explosies moet geven. "Het duurde vannacht 25 minuten voor de politie er was. Toen waren er alweer allemaal auto's en mensen langsgekomen." De informatievoorziening vanuit de politie vindt hij daarnaast karig.

In de nacht van 19 juni en 2 maart ging er bij dezelfde woning aan de Europarei een explosief af. De politie vermoedt een verband tussen de explosies. In alle drie de gevallen raakte er niemand gewond en werden geen aanhoudingen verricht.

Volgens de man is het na drie explosies hoog tijd voor cameratoezicht en hij hoopt dan ook dat de burgemeester daar in meegaat. Heiliegers woordvoerder liet eerder vandaag aan NH weten dat hij nog niet van plan is om maatregelen te nemen, maar dat de gemeente wel in gesprek is met de politie.

Motief onduidelijk

Niet alle buren maken zich grote zorgen. Een andere buurman vertelt vannacht gewoon door de knal heen te zijn geslapen. "Het is wel een beetje eng, maar ik heb vertrouwen in de politie", zegt hij.

De buren tasten in het duister over het antwoord op de vraag waarom de woning al drie keer doelwit is geweest. Een buurvrouw die iets verderop woont, vertelde eerder aan NH dat de terreur haar verbaast: "Het is echt een superrustige nieuwbouwwijk, er gebeurt hier nooit wat." De bewoonster van de getroffen woning was vanmiddag nog erg aangeslagen en wilde geen reactie geven.

De politie houdt rekening met eventuele (criminele) conflicten en vraagt mensen met meer informatie zich te melden. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]