Ga naar Content

Buren willen elkaar beter leren kennen en regelen eigen multicultureel wijkfeest

Bewoners van de multiculturele wijk Keizer Karelpark in Amstelveen willen zich onderling meer verbonden voelen. Nu plannen voor een buurthuis zijn stukgelopen, zorgen ze voor een eigen ontmoetingsplek. De hele buurt was afgelopen zaterdag uitgenodigd op een wijkfeest. 

Buurtbewoners organiseren wijkfeest voor verbinding - NH Nieuws

De internationale gemeenschap is in Amstelveen de laatste jaren hard gegroeid. In 2023 kwam een kwart van de inwoners uit de gemeente oorspronkelijk uit een niet-westers land. Vooral kennismigranten uit Azië - en dan met name India - gaan er graag wonen. Een groot deel van hen woont in Keizer Karelpark. 

Initiatiefnemer van het wijkfeest Simon Lutz geniet van de diversiteit die hij op straat tegenkomt. "Op zondagochtend gaat de Indiase gemeenschap hier op het grasveld vaak cricket spelen", vertelt hij enthousiast. Wel valt hem op dat al die verschillende culturen elkaar niet makkelijk weten te vinden. "Er is weinig sociale samenhang." 

Buurt mist een wijkcentrum

Lutz denkt dat buurtbewoners vooral een plek missen waar ze elkaar kunnen ontmoeten. "Waar iedereen lekker naartoe kan gaan. We hebben wel een wijkcentrum en de staf doet zijn best om het gezellig te maken, maar de ruimte is niet zo uitnodigend en eigenlijk te klein.” Lutz bedoelt het 'Maatschappelijk Ontmoetingscentrum' (MOC) waar activiteiten als taal- of schilderlessen worden georganiseerd.

Wijkbewoners vertelden al eerder aan NH dat het daar niet echt gezellig is en ze snakken naar een volwaardig wijkcentrum met ruime openingstijden. Maar een nieuw wijkcentrum is een dure grap en de gemeente liet destijds dan ook weten dat een van de grootste wijken van Amstelveen er voorlopig geen krijgt.

"Anderen kunnen ons laten zien wat voor gerechten zij maken en welke activiteiten zij doen"

wijkbewoonster Arlene Hu

Dus heeft Lutz met een aantal andere bewoners van Keizer Karelpark op een grasveld in de wijk een wijkfeest uit de grond gestampt. "Zo kan iedereen bij elkaar komen en buren leren kennen." De diversiteit van de wijk staat tijdens het feest centraal. Daarom zijn er naast muziek kraampjes met eten verschillende landen en kun je bijvoorbeeld henna laten zetten. 

Als verslaggever Celine Sulsters de uit China afkomstige Arlene Hu aanspreekt stopt ze net een dumpling in haar mond. "Deze komen oorspronkelijk uit China vertelt ze." De wijkbewoonster gaat zeker ook de andere kraampjes langs, want ze wil graag meer leren over andere culturen. 

"Anderen kunnen ons laten zien wat voor gerechten zij maken en welke activiteiten zij doen." Het feit dat Arlene geen Nederlands spreekt en Engels niet haar moedertaal is, maakt het leggen van contact soms moeilijk, legt ze uit. "Maar dit is een mooie kans om elkaar beter te leren kennen en uiteindelijk diepere gesprekken te kunnen voeren."

'Verbindende sfeer'

De Indiase Kanupriye Ahuja Mehta is met haar hele gezin naar het wijkfeest gekomen. Ook haar ouders die over zijn gekomen uit India zijn mee. "Ik zie mensen uit verschillende culturen en landen. Mijn ouders uit India zijn hier en zij vinden het ook heel leuk. Er heerst een fijne verbindende sfeer", vertelt ze enthousiast.

De uit Nederland afkomstige Sheila Wouters laat henna zetten. "Het is prachtig", vindt ze. Volgens de bewoonster is een wijkfeest echt wat de wijk nodig had. "Dit is toch geweldig om de buurt weer samen te brengen."

Lutz hoopt stiekem dat het succes van het wijkfeest de gemeente aan het denken zet om misschien tóch een wijkcentrum in Keizer Karelpark te realiseren. "Misschien geeft dit een impuls om het weer op te pakken, wie weet."

Een delegatie van Museum Cobra was ook aanwezig bij het wijkfeest. Samen met kinderen uit Keizer Karelpark maakten zij een gigantische stoepkrijttekening. Het museum probeert weer op te krabbelen na een moeilijke tijd, waarin het voortbestaan onzeker was. Hoofd educatie Kim Driessen vertelt in onderstaande video waarom zij het belangrijk vindt dat het Cobra zich weer meer laat zien in Amstelveen. Aanstaande woensdag hoort het museum of ze de komende drie jaar subsidie krijgt van de gemeente. 

Hoofd educatie van Museum Cobra Kim Driessen - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]