Ga naar Content

Uniek nonnenkaphuisje volledig verwoest

Een korte felle brand heeft gistermiddag bij een Amstelveense tuinvereniging korte metten gemaakt met een bijzonder tuinhuisje. Het nonnenkaphuisje werd in 2021 aangewezen als gemeentelijk monument. Aanwezige recreanten kunnen vanochtend nog nauwelijks bevatten dat er niets meer van over is. 

Het afgebrande Nonnenkap huisje met op de achtergrond een huisje dat nog in tact is - Foto: Celine Sulsters / NH Media

De meeste eigenaren van een tuinhuisje bij Langs de Akker komen er voor hun rust, maar die  werd gistermiddag iets voor vijven ruw verstoord. Een vrouw die verderop een huisje heeft, was getuige van het drama.

Huisje compleet verwoest

"Ik zag opeens mensen rennen en toen heel veel hele dikke rook", vertelt ze. "Het ging echt heel snel. Voor mijn gevoel was het binnen tien minuten gebeurd." Een brandweerwoordvoerder laat weten dat zijn collega's inderdaad al om 17.15 uur aan het nablussen waren. Het vuur was toen grotendeels uit en het huisje verwoest.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De paar recreanten die vanochtend aanwezig zijn kijken vol ongeloof naar de smeulende puinhoop die is achtergebleven. Volgens huismeester Paul Bos had de ramp nog veel groter kunnen zijn. "We hadden geluk dat er maar weinig wind was, want ernaast staat nog zo'n huisje", weet hij. De eigenaresse van het huisje verderop heeft voor de zekerheid wel de tuin van de achterburen nat gehouden. 

De eigenares van het afgebrande huisje was gisteren aanwezig toen de brand uitbrak. NH heeft geprobeerd met haar in contact te komen, maar volgens Bos is ze 'nog steeds in shock'. "Ik heb haar nog gegroet toen ik van het terrein afging en even later ontstond de brand. Gisteravond ben ik nog poolshoogte gaan nemen. Ze kwam wel uit haar woorden, maar was heel aangedaan. Het is tragisch."

Unieke nonnenkaphuisjes in Amstelveen

In totaal bouwde firma Le Comte Holland BV in 1973 elf nonnenkaphuisjes op het terrein van Langs de Akker. Het is de enige plek in Nederland waar deze huisjes staan. Le Comte bouwde eigenlijk schepen en het ontwerp van de huisjes is dan ook afgeleid van de romp van een schip. Ze zijn gemaakt van polyester, wat het in combinatie met de vorm een revolutionair bouwwerk voor die tijd maakt. 

De oorzaak van de brand is onbekend en door de omvang van de schade mogelijk niet meer vast te stellen.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]