Ga naar Content

Deze gezinnen zoeken vakantieplezier dicht bij huis

De zomervakantie is aangebroken en dus pakken veel gezinnen hun biezen om op hun droombestemming te genieten van hun vrije tijd. Toch is dat niet voor iedereen weggelegd: sommige gezinnen kunnen de eindjes net aan elkaar knopen en houden geen geld over voor een reis. NH spreekt enkele thuisblijvers die het vakantiegevoel dicht bij huis zoeken.

Guus Bauer en zijn gezin vieren vakantie bij het Amsterdamse Bos - Foto: Guus Bauer

Moatasem Hezabr (30) en zijn gezin zijn vier jaar geleden uit Jemen gevlucht. Na eindeloos veel solliciteren is de Amstelveense Moatasem begin dit jaar aangenomen bij KPN, maar hij heeft nog te weinig kunnen sparen. "We blijven thuis", vertelt hij. "De kinderen gaan veel naar de speeltuin in het Amsterdamse Bos. Dat is gratis."

Vorig jaar zijn Moatasem, zijn vrouw, zoon (8) en dochters (4 en 6) wel op vakantie geweest. Via De Vakantiebank verbleven ze een weekje in een huisje in Flevoland. Deze stichting biedt mensen met een inkomen rond de bijstandsnorm een vakantieweek in Nederland aan. "Het was leuk voor de kinderen en fijn om even een weekje weg te zijn."

"Soms lukt het om honderd of tweehonderd euro te sparen, maar het is lastig"

Moatasem Hezabr (30) uit Amstelveen

Moatasem is begonnen met sparen om volgend jaar wél op vakantie te kunnen. Ze willen met de auto naar Spanje of een ander Europees land. "We proberen met boodschappen en kleding zoveel mogelijk te besparen. Soms lukt het om honderd of tweehonderd euro te sparen, maar het is lastig."

Genieten van vakantie in eigen land

Ongeveer 1 op de 20 Nederlanders is in 2023 niet op vakantie geweest omdat ze daar het geld niet voor hadden. Guus Bauer uit Uithoorn en zijn gezin behoren tot die groep. Guus, zijn vrouw, dochter (11) en zoons (6 en 8) zijn in de afgelopen zeven jaar slechts één keer op vakantie geweest.

Met een paar zakken chips en een fles ranja reed het gezin vaak naar het Amsterdamse Bos. Ook de Toolenburgse Plas in Hoofddorp en het Surfeiland in Aalsmeer blijven favoriet. "De kinderen kunnen zwemmen of spelen met een schep in het zand."

Tekst gaat verder onder de foto.

Zijn zoons (6 en 8) eten een ijsje op het Surfeiland in Aalsmeer - Foto: Guus Bauer

De financiële situatie van het gezin is de afgelopen jaren flink verbeterd. Guus heeft zijn burn-out en depressie overwonnen en is begonnen als zzp'er. Als beveiliger werkt hij gemiddeld zo'n zes dagen per week en maakt hij diensten van twaalf uur. Aankomende maand werkt hij zelfs zeven dagen in de week.

Vrije dagen in laagseizoen benutten

Op vakantie gaan blijft daarentegen lastig. Guus is namelijk een woonwagen aan het bouwen en dat loopt flink in de papieren. Toch kon het gezin afgelopen april voor het eerst in zeven jaar vijf dagen op vakantie. De kinderen kregen vrij, zodat het gezin buiten het hoogseizoen goedkoop weg kon. "Het voelde goed en smaakt naar meer", vertelt Guus.

Tekst gaat verder onder de foto.

Vakantie vieren in de speeltuin - Foto: Guus Bauer

Het gezin wilde eigenlijk in september naar Spanje, maar dat lukt niet. "Ik had me verkeken op de kosten. Je bent tegenwoordig zoveel geld kwijt", vertelt Guus. Volgens cijfers uit het jaarlijkse onderzoek van reisbrancheorganisatie ANVR kostte een vakantie in 2022 gemiddeld 2090 euro. In 2023 lag de prijs 5 tot 10 procent hoger. Naar verwachting zet deze stijging door.

"Er zijn genoeg leuke dingen om te doen met weinig geld", verzekert Guus. "Mensen willen wat anderen hebben, maar ik ben gelukkig met minder en mijn kinderen ook. Het gaat niet om luxe vakanties. Het is zelfs niet nodig om naar een betaald zwembad te gaan. Een speeltuintje in de buurt kan al genoeg zijn. Een ijsje halen, een beetje voetballen: het zijn de kleine dingen die het doen."

Ook op zoek naar leuke (gratis) activiteiten voor in de zomervakantie? NH heeft een aantal locaties voor je op een rijtje gezet. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]