Ga naar Content

Ook gemeenteraad heeft vertrouwen in toekomstplan Museum Cobra: nog drie jaar subsidie

De Amstelveense gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het collegevoorstel om Museum Cobra de komende drie jaar te subsidiëren. Daarmee is het noodlijdende museum voorlopig gered, al scheldt de gemeente het museum de schulden nog niet kwijt. 

Museum Cobra - Amstelveen Triënale 2024 - Foto: Museum Cobra

Toen een jaar geleden bleek dat het museum vrijwel structureel verlies draaide en financieel aan een zijden draadje hing, overwoog de gemeente de subsidiekraan dicht te draaien. Uiteindelijk kreeg het museum voor dat jaar nog wel anderhalf miljoen euro subsidie, maar moest het wel met een nieuw plan op de proppen komen. 

De eerste versie van dat plan sneuvelde: het was onvoldoende doordacht en daardoor financieel een te groot risico, vond het college. In een nieuwe versie, dat enkele weken geleden werd gepresenteerd, kondigde het museum flink wat koerswijzigingen aan. Zo wil het meer aandacht gaan besteden aan het gedachtengoed van de Cobra-beweging en moet er - onder andere met momfluencers - een breder publiek worden getrokken. 

Lees ook

Met de naamswijziging kreeg het museum veel lachers op haar hand, die vooral het gebrek aan creativiteit enigszins belachelijk maakten. Het museum zal niet langer Cobra Museum voor Moderne Kunst heten, maar als Museum Cobra verdergaan. Die naam draagt de nieuwe identiteit beter uit, vindt de directie. 

Het college van burgemeester en wethouders was er al over uit: op basis van de nieuwe plannen verdient het museum weer meerjarige subsidie. Toch heeft in dit specifieke geval niet het college, maar de raad het laatste woord. En die stemde vanmiddag unaniem in met het collegevoorstel. 

De gemeenteraad vervult echter niet alle wensen van het museum. Om met een schone lei te kunnen beginnen, had het museum de gemeente gevraagd om onder meer achterstallige huur kwijt te schelden. Daar gaat de raad niet in mee, al zinspeelde het college eerder wel op de mogelijkheid dat dat later alsnog kan gebeuren en de schulden voorlopig niet worden geïnd.

"Met de subsidie is het museum gered en kan het zijn artistieke en educatieve functies ontwikkelen"

Museum Cobra

Het museum is erg blij met de steun van de gemeente. "Daarmee is het museum gered en kan het zijn artistieke en educatieve ambities verder ontwikkelen en bouwen aan een duurzame toekomst", zegt het museum over het besluit. 

"Het museum gaat zich verder ontwikkelen tot een multidisciplinair platform met beeldende kunst, installaties, nieuwe media, poëzie, literatuur en muziek. Samenwerkingen met organisaties worden versterkt om publieksparticipatie en educatie te bevorderen. Museum Cobra kan zich concentreren op het realiseren van de ambities, het doorbouwen, het concretiseren van de plannen en het versterken van de positie van het museum."

Laatste woord over collectie vanaf nu aan gemeente

Hoe het Museum Cobra in de toekomst ook vergaat, de gemeente heeft het laatste woord over de collectie. Dankzij een aangenomen motie kan die namelijk niet zonder toestemming van de raad van de hand worden gedaan. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]