Ga naar Content

Zaanstad beslist over Peperstraat en Beatrixtoren: sloop/nieuwbouw in plaats van renoveren

Na een jarenlange discussie heeft de Zaanse gemeenteraad besloten om het nieuwe bestemmingsplan over de Peperstraat inclusief de Beatrixtoren goed te keuren. Hierdoor wordt er niet gerenoveerd, maar gesloopt worden om daarna weer op te bouwen. "We gaan naar de Raad van State", zegt bewoner en activist van het eerste uur Joan Kelderman strijdbaar.

De bewoners willen graag in de Beatrixtoren blijven wonen - Foto: NH Media / Thyra de Groot

Het is een flink dossier en bezorgde menig politicus in Zaanstad hoofdpijn: wat te doen met de Peperstraat en de Beatrixtoren?

De straat dicht bij het centrum is toe aan een opknapbeurt en daarom heeft de gemeente een plan gemaakt om de huidige woningen te slopen. Daar komen zo'n 570 (over het algemeen kleinere) woningen voor terug, net als 4.100 vierkante meter voor bedrijven en 1.000 vierkante meter horeca. 
 
Tekst loopt door onder de impressie. 

Impressie van de nieuwe Peperstraat. - Foto: Gemeente Zaanstad

In de raad werd gisteravond het langste gesproken over de sloop van de Beatrixtoren, misschien wel het grootste pijnpunt in de hele discussie. Het gebouw is verouderd, maar er wonen nog een hoop ouderen die dat maar wat graag zo houden.  

Overigens zouden de huidige bewoners niet direct op straat komen te staan: de toren zou pas worden gesloopt als de nieuwbouw van de eerste fase van het plan klaar is. De bewoners hebben het recht daarheen te verhuizen. 

Impact

Verschillende buurtbewoners vertelden drie jaar geleden aan NH over de impact van de mogelijke sloop van de Beatrixtoren.

Tekst gaat door onder de video. 

Corrie (81): "Ik wil ze raad geven, dat ze nadenken over wat ze mensen aandoen." - NH Nieuws

In het raadsvoorstel is te lezen dat uit onderzoek (pagina 7) is gebleken dat renoveren om te voldoen aan de huidige eisen 'ontzettend duur' is. Bovendien zou een verbouwing zo ingrijpend zijn 'dat dit niet leidt tot behoud van de architectonische waarde van het gebouw'. Wel aan de hoge cultuurhistorische waarde, maar daar ligt dus niet de prioriteit van het college. Dat ziet meer waarde in het toevoegen van woningen. 

Gisteravond lagen er twee voorstellen om de Beatrixtoren toch nog te behouden. Die wekten weliswaar sympathie bij andere partijen – sommigen erkenden 'pijn' te voelen bij dat onderdeel van het plan – maar ze haalden het niet.

Buurtbewoners en erfgoedvereniging 

Begin 2021 mengde vereniging Zaans Erfgoed zich in de discussie. De Beatrixtoren is volgens hen meer dan een mooi of lelijk object; het is van hoge cultuurhistorische waarde. Met hun standpunt steunden ze de bewoners, want volgens hen moet er gerenoveerd worden. 

Het verdriet werd omgezet in actie. Bewoners gingen de straat op en lieten voor het gemeentehuis luid van zich horen.  

Tekst loopt door onder de video.

Bewoners protesteren tegen sloop Peperstraat - NH Nieuws

Veel bewoners van de Beatrixtoren zijn inmiddels verhuisd. De huurders die daarvoor terugkwamen wisten al dat het van tijdelijke aard zou kunnen zijn. Er blijven nog tientallen vaste huurders over die zich met hand en tand verzetten tegen een gedwongen verhuizing. Joan Kelderman stuurde naar aanloop van deze vergadering nog een open brief naar de raadsleden. 
 
Ondanks die brief is het voor haar geen verrassing dat de raad nu voor zou stemmen. Toch is ze nog lang niet van plan de verhuisdozen te gaan inpakken, zelfs als de geplande gang naar de Raad van State niks uithaalt. "We zullen er alles aan doen om de sloop tegen te houden", benadrukt Joan. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]