Ga naar Content

Na drama Co-Med staat huisarts Wouter Breebaart (36) te popelen, praktijk bijna open

Nog een paar dagen en dan opent Wouter Breebaart de deuren van zijn huisartsenpraktijk in Breezand. Het dorp snakt na alle onrust rond commerciële huisartsenorganisatie Co-Med naar een eigen huisarts die er altijd voor de mensen is. Er wordt nu hard gewerkt om dat per 1 augustus voor elkaar te krijgen. Aan het enthousiasme van de dokter zal het in ieder geval niet liggen.

Foto: NH Media

Op 20 juni kregen de personeelsleden van Co-Med te horen dat de praktijk in Breezand de deuren moest sluiten. De zorgverzekeraars hadden na een lange periode van klachten en problemen het contract opgezegd met de organisatie. Eerder was de praktijk van Co-Med in buurdorp Anna Paulowna al gesloten vanwege personeelstekort. In de dorpen werd veel geklaagd over het gebrek aan een vaste dokter die je als patiënt door en door kent.

Wouter Breebaart zit achter het bureau van wat nu ineens zijn eigen praktijk is. Hij was sinds april al waarnemend huisarts in Breezand voor Co-Med. Na het omvallen van Co-Med kwam vrij snel het besluit dat hij zijn eigen organisatie wilde gaan bouwen in het dorp. Op 26 juni was het zover. Een tijd van heel veel bellen en organiseren brak aan. Alleen aan het uiterlijk van het gebouw is nog niet veel gedaan.

"Er is verder nog niks veranderd hier in de praktijk. Die groene muur verderop gaan we nog wel snel aanpakken. Dat wordt sauzen want ik vind de kleur echt niet mooi. Na al die weken voorbereiding heb ik echt zin om weer als dokter aan de gang te gaan. Ik sta echt te popelen."

Wikken en wegen

Breebaart werd tot aan de sluiting ingehuurd door Co-Med. "Dat het personeel via de pers moest horen dat de praktijk hier dicht moest vond ik heel erg. Ik werkte hier toen als zelfstandig dokter en was dus niet in dienst. Dan kan je nog verwachten dat je niet persoonlijk wordt ingelicht. Het was heel apart. We hebben die vrijdag met het personeel zelf de praktijk maar open gehouden om de mensen van zorg te voorzien. We wilden iedereen die dag nog netjes helpen. Daarna is het dicht gegaan."

Breebaart draaide al een tijd mee op de praktijk in Breezand. Hij zag zelf dat Co-Med de zaakjes niet op orde had. Vooral de commerciële belangen strookten niet met hoe de zorg georganiseerd moet zijn, vindt hij. "Ik denk dat ze met de verkeerde belangen en intenties dit soort huisartsenpraktijken zijn aangegaan. De afgelopen jaren hebben we gezien wat er allemaal is misgegaan. Hun insteek was niet passend voor de huisartsenzorg. Die moet kleinschalig georganiseerd worden waarbij de praktijkhouder, een of twee huisartsen, zich verantwoordelijk voelen voor de patiënten. Dat miste bij Co-Med."

Patiëntendossier

Er is nog wel één probleem dat getackeld moet worden voor Breebaart echt aan de slag kan: de patiëntendossiers. De curator die het faillissement van Co-Med behandelt wil die niet vrijgeven zonder dat de huisarts daarvoor een bedrag betaalt. Die ziet het als een soort goodwill zoals bij bedrijven gebeurt als er klanten overgenomen worden. "Dit mag niet eens. Ik gok dat daar heel snel duidelijkheid over komt. De Landelijke Huisartsen Vereniging is daarmee bezig, net als de zorgverzekeraars. Zonder die dossiers kan je geen praktijk draaien."

Breebaart nam het besluit om een eigen praktijk te beginnen na een korte periode van wikken en wegen. Hij woont in Amersfoort, blijft daar ook wonen en gaat vier dagen in de week op en neer rijden. "Er waren al best wat patiënten die vroegen of ik wilde blijven. De afstand deed me eerst wel twijfelen, maar toen ik alle plussen en minnen naast elkaar zette, wonnen de plussen het ruim. Het gaat me echt om de mensen hier. We hebben zo'n fijn contact. Af en toe word ik in het dorp al aangesproken, de reacties zijn echt positief. En de mensen die in de praktijk werken zijn zo loyaal, ondanks alles wat er gebeurd is, echt indrukwekkend."

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: NH Media

De dokter wist al vroeg dat dit zijn roeping was. Op de lagere school sprak hij het voor het eerst uit. "Ik weet nog dat bij de eindmusical van groep 8 aan me gevraagd werd wat ik later wilde worden. Toen heb ik al arts gezegd. Op de middelbare school was het helemaal duidelijk. Ik heb toen hard gewerkt om zo hoog mogelijke cijfers te halen. Ik kon daarmee makkelijk terecht op de studie geneeskunde."

Uitdaging

Tijdens zijn studie probeert hij nog de richting gynaecologie, maar hij voelt niks voor het ziekenhuis, dus het wordt hem duidelijk dat hij huisarts moet worden. "Ik heb toen in Amsterdam-Noord in een achterstandswijk gewerkt. Ik vind het belangrijk dat de mensen voor wie de zorg soms moeilijk bereikbaar is, maar het juist nodig hebben, goed geholpen worden. Misschien heeft dat hier, in Breezand, ook wel meegespeeld. Een van mijn opleiders heeft eens gezegd: geef Wouter een probleem en hij lost het op. Dat is ook zo, zo zit ik nog steeds in de wedstrijd. Het moet niet te makkelijk zijn, niet in een gespreid bedje terecht komen."

Achterstand

De uitdaging in Breezand ziet hij ook duidelijk voor zich. Na een lange tijd van onrust is het tijd om te gaan bouwen.

"Het vertrouwen moet weer terugkomen. Dat kan alleen door er elke dag te zijn. En ik kan zo'n 25 tot 30 patiënten per dag helpen dus dat kan heel snel gaan. Mensen zijn ook nuchter hier, die zien wel dat er gewoon weer een dokter is. En ik zie een achterstand bij de mensen die chronisch ziek zijn. Die moeten we echt weer op weg helpen. Dat moeten we goed in kaart brengen. Dat zal in het begin zeker weten even hard werken worden. We zullen er alles aan doen."

Inmiddels is de inschrijving voor patiënten bij de praktijk in volle gang. Dat gebeurt digitaal, maar ook schriftelijk. Af en toe komen er mensen de praktijk binnen om een formulier te halen. Bijna vierduizend mensen hebben zich inmiddels aangemeld, terwijl Breezand niet eens zoveel inwoners telt.

Foto: NH Media

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]