Ga naar Content

Waar moet de Chinees naartoe als de Zaanse Peperstraat wordt gesloopt?  

Grote zorgen bij eigenaar Yongjie Hu van het Chinees-Indisch restaurant Azië aan de Peperstraat. Vorige week gaf de Zaanse gemeenteraad groen licht voor een nieuw bestemmingsplan van de Peperstraat. Dat plan is rigoureus: de hele verouderde straat wordt gesloopt om hem daarna opnieuw op te bouwen. Maar waar veel huurders al een ander plekje hebben gevonden, wacht Hu nog op een goed alternatief.

Foto: NH

Hu kwam op zijn veertiende naar Nederland. In 2014 kon hij deze zaak van een goede vriend van zijn oom overnemen. Hij werkt hard: door personeelsgebrek doet hij geregeld het werk van drie mensen op een avond.  

De klanten van het restaurant willen maar wat graag dat hij in de buurt blijft. In een week tijd zijn er meer dan driehonderd handtekeningen opgehaald met steunbetuigingen. "Waar moet ik anders heen hier in het centrum?", vraagt een klant. 

Tekst loopt door onder de reportage. 

Chinese eigenaar restaurant wanhopig: waar moet hij naartoe als de Peperstraat wordt gesloopt? - NH Nieuws

Een oudere klant haalt herinneringen op aan veertig jaar geleden, toen de zaak er ook al was. "Toen woonde ik aan de overkant. Zondagavond ging je dan met een pannetje naar de Chinees. En hoe groter de pan was die je meenam, hoe meer je kreeg."

De zoektocht naar een nieuwe locatie 

In 2019 sprak Hu voor het eerst met verhuurder ZVH over het plan van de gemeente voor de sloop en nieuwbouw van de Peperstraat. Het was duidelijk: er moest een nieuwe locatie voor hem komen. 

De eigenaar van het Chinees-Indisch restaurant kreeg twee alternatieve horecalocaties aangeboden. De eerste vond hij echter te klein en in zijn ogen was de huur veel te hoog. Volgens hem was de andere alternatieve locatie veel te ver weg van de plek waar hij nu zit. Bovendien lag die pal naast een concurrent.  

Hu weigerde beide keren: er moest toch een betere locatie voorhanden zijn? Hij wil graag zijn klantenkring behouden die hij nu al tien jaar heeft en daarom een beetje in de buurt blijven van de plek waar hij nu zit. 

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH

Het gebouw waar Hu in zit is van verhuurder ZVH en is inmiddels al behoorlijk leeg. "Met de huurders zijn afspraken gemaakt om tijdig te vertrekken. We zijn ook zelf uit het pand vertrokken een jaar geleden", zegt Fred Langeslag van ZVH. Hij bevestigt dat het lastig is om voor Hu een alternatieve locatie te vinden. 

Afgelopen april hoorde Hu in een gesprek met ZVH dat er geen andere ruimte is gevonden. Hij kreeg het voorstel om een kostenraming te maken voor een scenario waarbij hij een leeg pand zou betrekken en dat geschikt zou maken voor een nieuw restaurant. ZVH zou hem een bedrag meegeven om dat te realiseren, maar ook dat gaat moeilijk. 

Planning

Vastgoedontwikkelaar Oppurtunity ontwikkelt het gebied in opdracht van de gemeente Zaanstad. Een woordvoerder laat weten dat het bedrijf volgend jaar met de eerste werkzaamheden hoopt te beginnen, maar dat is nog afhankelijk van beroepsprocedures. Bewoners van de Beatrixflat hebben al laten weten de beslissing van Zaanstad aan te willen vechten. 

"Na de zomervakantie verwachten we meer duidelijkheid te hebben en delen we onze planning met de huurders en de omgeving", laat een woordvoerder van Oppurtunity weten. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]