Ga naar Content

De dijk die alles veranderde voor Wieringen krijgt eindelijk aandacht met speciaal lied

Op 31 juli 1924 werden de laatste happen keileem op de Amsteldiepdijk gegooid. Daarmee kwam Wieringen aan de vaste wal te liggen en was het na honderden jaren ineens geen eiland meer. De Zuiderzeewerken die Nederland tegen grote stormen moesten gaan beschermen hadden hun eerste grote mijlpaal bereikt. Nu 100 jaar later wordt het hoog tijd om daar bij stil te staan. Een nieuw lied, op zijn Wierings, zorgt voor de aftrap.

Wieringer muzikanten Zijlstra en Schoonbeek de Vlaming bezingen ex-eiland Wieringen - 100 jaar Zuiderzeewerken

Componist Geert Schoonbeek de Vlaming vertelt in zijn woning in Hippolytushoef over het ontstaan van het lied. Hij komt oorspronkelijk uit Den Helder, maar woont alweer zo'n 40 jaar op Wieringen. Samen met Jeroen Zijlstra, die er oorspronkelijk vandaan komt en veel liederen heeft gemaakt over de dorpen, de cultuur en de visserij, bouwde hij aan een lied dat het dubbele gevoel van de Wieringers over het verlies van de eilandstatus samenvat: "Makkelijk Zat".

"Toen de Amsteldiepdijk 100 jaar geleden klaar was, heeft men er geen moment bij stil gestaan. Er was van alles mis gegaan, een deel is weggezakt en weer gerepareerd. Maar er is niks gevierd van nou dat hebben we toch maar bereikt. Dat vind ik gek. Het was het begin van de Zuiderzeewerken. Die dijk verdient wel een beetje meer feestelijke aandacht. Het is alleen bekend dat toen de dijk berijdbaar was, er als eerste een motor overheen is gereden. Dat is wel leuk, want we hebben precies zo'n zelfde motor gebruikt in onze clip. ", vertelt Geert Schoonbeek de Vlaming.

Foto's

Het idee voor het lied kwam van de muzikanten zelf. De gemeente Hollands Kroon wilde graag stilstaan bij de historische betekenis van de aanleg van de Zuiderzeewerken. In een projectgroep borrelden daarna allerlei ideeën boven die de komende jaren nog uitgevoerd gaan worden. Voor Schoonbeek de Vlaming een mooie gelegenheid om nog even terug te bladeren in de foto's van zijn eigen familie.

"Kijk, hier links staat mijn oudoom en in het midden staat mijn opa. Die woonde op de grens van Drenthe en Groningen. Om geld te verdienen kwam hij naar Wieringen en ging werken aan de dijk. Mijn oma, die hij al kende, ging hier ook werken. Zij werd kindermeisje en kokkin bij het gezin ingenieur Ringers, de baas van de MUZ, de Maatschappij tot Uitvoering van Zuiderzeewerken. Ze waren nog niet getrouwd. Dus ze konden elkaar onder chaperonne bij een familielid ontmoeten."

Tekst gaat verder onder de foto...

In het midden staat opa die meewerkte aan de Zuiderzeewerken - Foto: Geert Schoonbeek de Vlaming

Het lied 'Makkelijk Zat' is puur Wierings. "Ik had meteen het idee dat het in het Wierings moest. Dat was voor Jeroen, die gerust wel eens wat geschreven heeft in dialect, ook een uitdaging. Maar eigenlijk is dat wel mooi omdat de komst van de Amsteldiepdijk en het verbonden raken aan de vaste wal ook invloed heeft gehad op de taal hier. Het dialect veranderde. Zoals het toen gesproken was, kom je bijna niet meer tegen."

Er moest wel humor in het verhaal zitten. "Ze hebben hier dat droge. Als het zwaar wordt dan kunnen ze hier zo op een simpele manier wat mee doen. Onder het motto: 'het kan ons niks schelen'. Maar van binnen maakt het ze natuurlijk wel uit. Daarom ook de titel "Makkelijk zat". En mijn werk is normaal niet echt vrolijk en dat wilden we nu absoluut wel doen. Een beetje clownesk. Leuk voor ons allebei om ook die kant van ons eens te kunnen laten zien. Dus het lied zit vol van dat soort dubbele dingen."

Leven

Via het YouTube-kanaal van de gemeente is nog meer te vinden over het lied. Precies 100 jaar na de voltooiing van de Amsteldiepdijk is alles online te vinden. "Wat het lied moet gaan doen? Ik zou het leuk vinden als je merkt dat mensen het zelf gaan zingen. Het pakt je wel volgens mij. Maar nu moet het lied het zelf gaan doen, het moet zijn eigen leven gaan leiden. Ik hoop wel dat we het nog een paar keer live kunnen gaan spelen."

Foto: NH Media

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]