Ga naar Content

Kas (31) helpt Zandvoortse jongeren uit de problemen

In Zandvoort wordt meer gedronken, gerookt en geblowd dan in de rest van Nederland. Kas (31), straathoekwerker voor zorgorganisatie perMens, gaat de problemen ter plekke te lijf. Zijn eigen jeugd in de kustplaats helpt daarbij. “Je moet niet een heel dorp over één kam scheren.” 

Kas (31) is straathoekwerker in Zandvoort - Foto: NH Media/Maikel Ineke

It takes a village to raise a child. Als er iets is, dat Kas na vijf jaar straathoekwerk in Zandvoort heeft geleerd, dan is dat het wel. “Zeker als je nog jong bent”, weet hij. “Dan ben je nog kneedbaar, makkelijker te beïnvloeden. Daarna wordt het moeilijker om iemands gedrag en gewoontes te veranderen. De omgeving waarin iemand opgroeit, is allesbepalend.”

Een kind dat in Zandvoort opgroeit, doet dat in een bijzondere omgeving. Een natuurgebied als achtertuin, een strand om op uit te kijken. Maar ook: volop toerisme, zeker in de zomer, met bijbehorende verleidingen als horeca en coffeeshops. Een glas bier in de hand, een peuk in de mond. Het is een bekend tafereel op een zonnige dag in het centrum.

1 op de 3 jongeren rookt

Dat heeft gevolgen. Uit een rapport van GGD Kennemerland dat eerder deze maand uitkwam, blijkt dat het middelengebruik onder jongeren en jongvolwassenen in Zandvoort bovengemiddeld hoog ligt. Er wordt meer alcohol gedronken, meer gerookt, meer geblowd en meer harddrugs gebruikt vergeleken met de rest van Nederland. Een voorbeeld: bijna 1 op de 3 jongeren (16-25 jaar) rookt in Zandvoort. In de rest van Nederland is dit minder dan 1 op 5.

Tekst loopt door na de foto.

De verleiding van verslavende middelen ligt in Zandvoort misschien wel meer op de loer dan in andere dorpen - Foto: NH Media/Maikel Ineke

“Ja, dat herken wel ik”, zegt Kas, maar hij wil waken voor een verkeerd beeld van ‘zijn’ Zandvoort. Kas is geboren en getogen in de kustplaats. “Je moet oppassen dat je niet een heel dorp over één kam scheert. Ik heb de omgeving altijd als prettig ervaren en woon hier nog steeds met veel plezier. Sommige problemen die hier spelen, worden veroorzaakt door mensen van buitenaf. Als er gedoe is rond het strand in de zomer, dan komt dat meestal niet door jeugd uit Zandvoort.”

Zandvoort-Noord

Kas komt voor zijn werk veel in Zandvoort-Noord, waar de meeste problemen met eigen inwoners spelen. “Denk aan wapenbezit, dealen, overlast op straat. Dat zijn situaties die je hier meer dan op andere plekken in de gemeente signaleert. Er wonen gezinnen met een lagere sociaal-economische status en het is multi-cultureler. Dan kan het ook sneller botsen in de communicatie.”

“Ouders spelen een belangrijke rol”, stelt Kas, als hem wordt gevraagd naar de oorzaken van de problematiek. “En uiteraard de omgeving waarin iemand zich begeeft. Ik kan dat uit eigen ervaring vertellen. Mijn stabiele thuissituatie heeft mij beschermd tegen negatieve invloeden.”

Tekst loopt door na de foto.

Een coffeeshop in het centrum van Zandvoort - Foto: NH Media/Maikel Ineke

“Ik zie mezelf wel als streetwise”, zegt Kas. Het is misschien wel de reden dat Kas weet door te dringen tot moeilijk bereikbare jongeren. “Jongeren waarmee ik in contact sta kunnen zich goed met mij identificeren. Het begint met gewoon op een groep jongeren afstappen. En tuurlijk, in het begin denken die ook: ‘Who the fuck is deze gast?’”

Opstellen van een cv

Geduld en een vertrouwensrelatie zijn essentieel. “Waar ik naar op zoek ben, is een concrete hulpvraag van een jongere. In groepsverband krijg je die niet zo snel. Vaak probeer ik dan eerst een-op-een met een jongere af te spreken. Dat kan gewoon in McDonald’s zijn. Soms begint het met het helpen opstellen van een cv, daarna komen er pas andere hulpvragen naar boven. Maar het komt ook voor dat het contact wordt verbroken en een jongere pas later weer bij je terugkomt.”

De hulpvragen zijn terug te voeren tot een aantal kernthema’s: financiën, huiselijke relaties, geestelijke gezondheid, huisvesting en werk en opleiding. Wanneer de situatie op die gebieden op orde is, is het middelengebruik ook makkelijker terug te schroeven. “Er wordt vaak geblowd om stress te verminderen”, ziet Kas. “Maar dat zorgt er ook voor dat je moeilijk je bed uitkomt en je verplichtingen nakomt. Dat moet je doorbreken.”

Tekst loopt door na de foto.

Het strand van Zandvoort, met bijbehorend horeca-aanbod - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Dat wordt bemoeilijkt door social media, merkt Kas. “Mobieltjes hebben een negatieve invloed, honderd procent. Het probleem is dat jongeren onrealistische verwachtingen krijgen voorgeschoteld. Ze zien mensen van hun eigen leeftijd, badend in luxe.”

Crimineel geld verdienen

“Niks is onmogelijk, maar je moet wel realistisch zijn: rijk worden is in de meeste gevallen niet makkelijk en gaat niet snel. Tenminste, als je niet het verkeerde pad op wilt. Dat sommige jongeren dan via Instagram aanbiedingen krijgen om op een criminele manier geld te verdienen, maakt het er niet makkelijker op.”

Wat zet je daar tegenover? Het antwoord, volgens Kas: positieve rolmodellen in de wijk. “Ik werk naast Zandvoort ook in de gemeente Velsen. Daar In Velsen-Noord komt oudere jeugd naar het buurthuis. Die jongen hebben het inmiddels goed voor elkaar en dienen als inspiratie voor een volgende generatie. Dat zijn realistischere voorbeelden dan influencers op Instagram.” 

Zandvoorts beleid tegen middelengebruik

Het relatief hoge middelengebruik in Zandvoort, heeft de gemeente in 2023 aangezet tot nieuw beleid: het zogeheten IJslandse Preventiemodel.

Het IJslandse Preventiemodel is een werkwijze om ervoor te zorgen dat jongeren gezond opgroeien en geen alcohol, tabak of drugs gebruiken. In plaats van alleen te vertellen wat ze niet moeten doen, richt dit model zich op het creëren van een omgeving waarin jongeren leuke en gezonde dingen wel kunnen doen, zoals sporten. In dat kader organiseerde Kas samen met jongeren en andere hulporganisaties al eens een voetbaltoernooi voor jongeren in Zandvoort.

De aanpak is sterk datagedreven, op basis van cijfers over de lokale jeugd, en in nauwe samenwerking met lokale zorgorganisaties, zoals perMens. Zo heeft Kas diverse jongeren uit zijn netwerk verbonden aan onderzoekers die interviews afnemen. Een ander kenmerk van het IJslandse preventiemodel is een intensieve samenwerking tussen de lokale zorgorganisatie. Dit om hulpbehoevende jongeren sneller in beeld te krijgen en passende begeleiding te geven.

Het IJslandse Preventiemodel richt zich op de lange termijn. Pas na zo’n 20 jaar kunnen definitieve conclusies over de aanpak worden getrokken. IJsland is daarbij een inspirerend voorbeeld. In 1998 was 42% van de IJslandse 15- en 16-jarigen in de laatste 30 dagen dronken geweest. In 2017 was dit nog maar 5%.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]