Ga naar Content

Opeens was er toch wél noorderlicht, zag hobbyfotograaf René tot zijn verbazing

Het was een grote deceptie voor veel mensen de afgelopen dagen: het aangekondigde noorderlicht, ook door NH, was in geen velden of wegen te bekennen. Tot vannacht, toen hobbyfotograaf René Postel het fenomeen bij toeval vastlegde vanuit Enkhuizen. "Ik dacht: 'Krijg nou wat joh, het noorderlicht'."

Ook René was er de afgelopen op uit getrokken om het natuurfenomeen vast te leggen. Zonder succes. Maar omdat hij de smaak van het nachtfotograferen naar eigen zeggen wel te pakken had, trok hij er vannacht weer op uit. "Ik wilde kijken of ik de Melkweg kon vastleggen bij het IJsselmeer. Dat ging redelijk en op een gegeven moment dacht ik: 'Ik leg het dunne maantje wat door de wolken komt ook even vast'."

Op die foto stond ook het noorderlicht, tot Renés verbazing. "Ik dacht: 'Krijg nou wat joh, het noorderlicht'." Uiteindelijk lukte het hem om vier foto's te maken met een sluitertijd van twintig seconden, voordat de bewolking er voor trok. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Het noorderlicht bij Enkhuizen - Foto: René Postel

Naderhand kreeg hij berichten van anderen die net voordat hij aankwam om 2.00 uur 's nachts waren vertrokken, omdat er niks te zien was. "Ik had mazzel, echt mazzel, want daarna trok het ook meteen weer dicht."

Komt niet vaak voor

Het noorderlicht was niet met het blote oog te zien. In mei van dit jaar was dat wel het geval, maar zoiets gaan we volgens René niet snel meer meemaken. "De laatste keer daarvoor dat er een zonnestorm (veroorzaakt het noorderlicht, red.) met die intensiteit was, was in 2003." Wel verwacht hij dat de kansen op noorderlicht in september weer groter worden.

Dat hij een van de weinige mensen is die het noorderlicht wel heeft gezien de afgelopen dagen, kan hem niet zoveel schelen. "Ik vind het leuk, want fotografie is m'n hobby. Maar dat ik een van de weinige ben doet me niet zoveel."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.