Ga naar Content

Van huldigingen tot Olav-gebakjes: roeimoeder Joy geniet na van olympische rollercoaster

Het waren bijzondere dagen voor roeimoeder Joy Molenaar in Parijs. Haar zoon Olav Molenaar won olympisch zilver met de Holland Acht na een bloedstollende race. Hoewel ze nu weer thuis is moet het nog even bezinken, alle gebeurtenissen en de reacties naderhand. De gekte was zo groot dat er van haar zoon zelfs 'Olav-gebakjes' werden gemaakt in zijn woonplaats Santpoort-Noord.

Foto: Myrrith Molenaar

"Het was ongelooflijk, ik heb iedere dag zitten genieten op de tribune", lacht Joy. Ze kijkt uit over de Zaan, staand voor de boten van haar eigen roeiclub ZZV Zaandam. Hier maakte Olav zijn eerste roeimeters. Later stapte hij over naar Het Spaarne voor meer wedstrijdcoaching. Vader Johan, moeder Joy en zus Myrrith zijn nog steeds actief lid van de Zaanse club. 

Vorige week vertelde Joy al aan NH hoe ze het had in Parijs. "Bij de Spelen is de aandacht echter veel groter", zei ze toen. "Ik krijg berichtjes van mensen die ik in jaren niet gesproken heb: 'We volgen je zoon!'.  

Bekijk in de video eronder hoe ze de zilveren race van haar zoon beleefde. Tekst loopt hieronder door.

Moeder Olav Molenaar: "Ik moest alleen maar huilen!" - NH Nieuws

"Ze hebben zilver gewonnen (in plaats van goud verloren, red.). Ze hadden erg op het eerste stuk getraind de laatste tijd, omdat ze daar iedere keer tijd verloren. En je zag het ook gewoon, ze bleven bij de Britten en hebben dat vol kunnen houden tot het eind. En die Amerikanen hielden het niet bij."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Myrrith Molenaar

Na de race komt er een hoop op de ploeg af. Een huldiging in het TeamNL-huis, aanschuiven bij Studio Parijs... het zijn dingen waar je als olympiër alleen maar van kan dromen. 

Indrukwekkend voor de familie was het Champions Park. Daar werden de medaillewinnaars en hun families eerst hartelijk onthaald, waarna een huldiging voor meer dan tienduizend mensen plaatsvond aan de voet van de Eiffeltoren. 

Tekst loopt door onder de foto's.

Eenmaal thuis wachtte een nieuwe verrassing. Werd wielrenner Matthijs Büchli de vorige Olympische Spelen geëerd met speciaal gebak door de banketbakker in Santpoort-Noord, nu was het de beurt aan Olav Molenaar. 

De 'Olav-gebakjes': speciale kano's met Zwitserse room, een passievrucht en de foto van Olav erop. "Dit gebeurt niet elke week", grinnikt bakker Maarten Breitenstein aan de telefoon. "We vonden het wel leuk om dat extra aandacht te geven." 

Familie

"Het roeien zit in de familie, al vijf generaties lang", vertelt Joy. Haar ouders konden niet mee naar de Spelen, dus hebben ze thuis gekeken. "Ze waren erg gelukkig van alle reacties." En dan ook nog Olav-gebakjes: "Ze waren helemaal verguld."

Foto: Joy Molenaar

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]