Ga naar Content

Jarco stopt met Huijsing Books, maar ziet zeker nog toekomst voor antiquariaten in Haarlem

“Rationeel heb ik er vrede mee”, zegt Jarco Huijsing, “maar emotioneel moet het nog landen.” De eigenaar van het antiquariaat in de Haarlemse Gierstraat heeft een beslissing genomen: hij stopt met Huijsing Books. Op 21 september is de winkel voor het laatst open.

Afgelopen winter: Jarco, warm aangekleed, in zijn winkel Huijsing Books - Foto: NH Media/Maikel Ineke

“Mijn buffer is weg”, legt Jarco uit. “De winkel draait nu op zich prima, maar er is de afgelopen jaren teveel gebeurd. Tegenslagen waar ik geen invloed op had. Verbouwingen in de straat, renovatie van het pand, stijgende energieprijzen, de corona-epidemie... Ik heb de winkel 7,5 jaar gedraaid met een inkomen van 750 euro per maand. Op een gegeven moment trek je dat niet meer. Mijn spaargeld is op.”

De druppel

Het vooruitzicht van nieuwe werkzaamheden in de Gierstraat was voor hem de druppel. “Ik heb het eerder meegemaakt, toen de V&D hier tegenover werd omgebouwd tot Hudson's Bay. In theorie is het allemaal netjes geregeld, maar in de praktijk zit je maandenlang in de stof en de herrie. Mensen stappen dan niet meer binnen, en daar moet je het wel van hebben.” Het voormalige V&D-pand tegenover Huijsing Books wordt komende jaren omgebouwd tot appartementencomplex, inclusief parkeerkelder.

Allure

Jarco heeft zich altijd bekommerd om de allure van de Gierstraat. Onlangs vierde hij nog een minieme overwinning: de burgemeester besloot kleine uitstallingen van winkeliers weer toe te staan. Eerder dit jaar had Jarco nog een proces-verbaal gekregen vanwege de kratjes met boeken die hij voor zijn winkel had gezet. Uit protest liet hij ze ook na de vermaning staan, met succes.

De kratjes met boeken voor de winkel zijn weer toegestaan: die strijd heeft Jarco gewonnen - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Veel lezende jongeren

Over het boekenvak is nog net zo enthousiast als 7,5 jaar geleden. “Je hoort veel negatieve verhalen, dat er bijvoorbeeld veel minder wordt gelezen. Maar dat is niet het hele verhaal. Er wordt minder Nederlands gelezen, en daar maken vooral Nederlandse uitgevers zich druk om. In de winkel zie ik veel lezende jongeren. Die pakken dan vaak Engelstalige boeken. Maar ik verkoop de laatste tijd ook opvallend veel Turkse boeken.”

Zijn vertrouwen in het boekenvak onderstreept hij met zijn volgende stap. Als Huijsing Books na 21 september definitief dicht is, gaat Jarco verder bij Antiquariaat Hovingh in de Kleine Houtstraat. “Mensen zullen altijd blijven lezen. En zij waarderen het nu meer dan ooit om even te ontsnappen aan de drukte en in een hoekje te zitten met een onontdekte parel.”

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]