Doelpuntenmaker Milan de Haan sprakeloos na bizar duel FC Volendam bij De Graafschap

FC Volendam weet weer hoe het is om in de eerste divisie te voetballen. Na een krankzinnig wedstrijdverloop stonden de Volendammers vanavond met lege handen. De Graafschap was in Doetinchem met 4-3 te sterk. Ibrahim el Kadiri, vijf jaar lang onder contract bij Volendam, maakte diep in de blessuretijd met een wonderschoon afstandsschot het winnende doelpunt.

Milan de Haan (links) en Henk Veerman zijn belangrijk met ieder een goal - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

Op de uiterst sfeervolle Vijverberg liep Volendam de gehele eerste helft achter de feiten aan. Tristan van Gilst maakt na tien minuten de 1-0 en Jesse van de Haar verdubbelde de score zes minuten later na een slippertje van keeper Barry Lauwers.

Aanvallend kwam de ploeg van de debuterende trainer Rick Kruys er niet aan te pas. "Het was de eerste helft heel zwak", aldus de Utrechter. Toch viel vlak voor rust de aansluitingstreffer: uit een hoekschop kopte Henk Veerman de bal door waarna Robert Mühren bij de tweede paal scoorde.

Tekst gaat verder onder de X-post.

In de rust haalde Kruys controleur Alex Plat uit de ploeg en bracht hij aanvaller Bilal Ould-Chikh binnen de lijnen. Daardoor belandde Milan de Haan weer op zijn vertrouwde plek op het middenveld. De omzetting pakte goed uit. Volendam boog de achterstand om in een voorsprong. In de 51e minuut maakte De Haan de 2-2 uit een vrije trap van Ould-Chikh en nog geen tien minuten later zette Veerman Volendam op voorsprong.

Rood Mbuyamba

Volendam leek op weg naar de winst en kreeg de mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden, maar doelman Ties Wieggers redde op schoten van Mühren en De Haan. Het duel kantelde een kwartier voor tijd toen Xavier Mbuyamba bij de middencirkel een overtreding van achteren maakte op Philip Brittijn die hem de rode kaart opleverde.

Met tien tegen elf werden de Volendammers achteruit gedrukt. In de slotminuten sloeg De Graafschap genadeloos toe. Invallers Stan Wevers en Ibrahim el Kadiri dompelden Volendam in rouw. Volendam-middenvelder Milan de Haan was na afloop sprakeloos. "Ik weet niet wat ik moet zeggen, het is verschrikkelijk."

Dat juist El Kadiri de winnende goal maakte, was extra zuur voor Volendam. De buitenspeler tekende in 2019 in het vissersdorp een langdurig contract, maar brak nooit helemaal door.

Mailtje

Na het geruchtmakende vertrek van Team Jonk kreeg de kleine buitenspeler van de nieuwe technische directeur Patrick Busby een mail dat zijn aflopende contract niet zou worden verlengd. "Dat is natuurlijk raar. Ik heb geen gesprek gehad. Ik heb het per mail te horen gekregen."

Volgens technisch directeur Patrick Busby van FC Volendam klopt het verhaal van El Kadiri niet. "We hebben de zaken met de spelers die moesten vertrekken zorgvuldig afgehandeld. Het gaat om veel spelers en het is alweer vier maanden geleden, maar ik heb met hem of zijn agent gesproken. Het lijkt me sterk dat hij dit per mail te horen heeft gekregen."

Ook tijdens de tweede speelronde komt FC Volendam niet op vrijdag, maar op zondag in actie. Om 16.45 uur is FC Emmen in het Volendam-stadion de tegenstander. Uiteraard kun je die wedstrijd weer live volgen op NH Radio. De sportuitzending begint om 16.30 uur.