Ga naar Content

Loeihete stranddag in Zandvoort: met de auto naar de kust is oefening in geduld

Wie vandaag met de auto naar Zandvoort ging en dat bovendien pas tegen het einde van de ochtend deed, beleefde een stranddag van veel wachten. En niet alleen de file naar de badplaats was een oefening in geduld. In Zandvoort zelf stond een lange rij voor de Dirk van den Broek-supermarkt. Op de boulevard hoopte het verkeer zich op door automobilisten die op zoek waren naar een parkeerplek.

Het strand van Zandvoort vanmiddag: zonovergoten en bomvol. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Maar als de laatkomers uiteindelijk een plekje hebben gevonden, dan begint ook voor hen een mooie stranddag. Die is aan zee aangenaam door een briesje uit noordoostelijke richting. Dat betekent traditiegetrouw kans op kwallen, maar niemand laat zich daar door afschrikken. De relatieve verfrissing van het lauwe zeewater wint het van de angst voor een beet.

''Ik zal blij zijn als het weer september is''

Oudere inwoner van Zandvoort

Een oudere vrouw uit Zandvoort is uit nieuwsgierigheid een kijkje komen nemen op het Badhuisplein. Ze woont hier al haar leven lang, maar echt wennen doet de drukte nooit. ''Eerlijk gezegd zal ik blij zijn als het weer september is'', zegt ze. Als haar gesprekspartner zich bekend maakt als verslaggever, voegt ze er snel aan toe: ''Maar het is wel heel gezellig hoor!''    

Minder parkeerplaatsen

Drukte dus op het strand en op de weg daar naartoe. Die wordt extra in de hand gewekt door een gebrek aan parkeerplaatsen als gevolg van de naderende Grand Prix Formule 1: op een aantal plekken waar badgasten hadden kunnen parkeren, staan trucks met materiaal dat het laatste weekeinde van deze maand gebruikt wordt bij de Dutch Grand Prix. Hoeveel parkeerplaatsen vandaag minder beschikbaar zijn, durft een woordvoerder van de gemeente Zandvoort niet te zeggen. Maar op dagen als deze telt elke plek.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media/Fred Segaar

Twee ongelukken op de Zandvoortselaan, één van de twee toegangswegen naar Zandvoort, zorgen aan het eind van de ochtend voor extra fileleed. Om die opstoppingen te ontlopen, sluipen veel automobilisten door Aerdenhout en Bentveld. Maar aan het einde van hun sluiptocht, bij de aansluiting op de Zandvoortselaan, komen ze alsnog tot de ontdekking dat er aan deze file niet valt te ontsnappen. Verstandiger zijn mensen die met de trein of de fiets komen. Hun weg naar de verkoeling van het strand kost aanzienlijk minder tijd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Chris van der Veen: '' Vanavond wordt het drukker.'' - Foto: NH Media/Fred Segaar

Toch zijn er ook plekken in de badplaats waar het rustig is. Het reuzenrad op het Badhuisplein bijvoorbeeld draait zijn rondjes met slechts enkele passagiers. ''De mensen lopen ons voorbij; ze gaan in een rechte lijn naar het strand'', zegt Chris van der Veen, eigenaar van het rad. ''Maar ik weet zeker dat het drukker wordt als iedereen terugkomt.''

Niet klagen

Klagen doet hij toch al niet. Van der Veen zou eerst met zijn 'Sky Wheel' op Dutch Valley staan. ''Maar ik ben blij dat we voor Zandvoort hebben gekozen. We blijven hier ruim twee weken, terwijl Dutch Valley maar drie dagen is. Als je dan ook nog de pech hebt van een dag met slecht weer, levert het je weinig op. Met ruim twee weken op deze plek is het risico beter gespreid.''

Tekst gaat verder onder de foto.

Drukte bij Het Wed. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Het Wed en de Oosterplas in de Kennemerduinen waren tot vorig jaar alternatieven voor koeltezoekers die de drukte van het strand willen ontlopen. Maar door de hoge waterstand is er van het strandje nog slechts een reepje zand over. Door de grote toeloop houden de meeste volwassenen zonder kinderen het beperkt tot een verkwikkende duik. Een plons en hup, weg zijn ze: terug naar de rust van Haarlem. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Fietsen voor de deur van de Houtvaart. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Daar is het aanschuiven geblazen in bijvoorbeeld zwembad De Houtvaart. De batterij geparkeerde fietsen buiten verraadt dat het binnen op het grasveld en in het chloorwater een mierenhoop moet zijn. Toch zijn zij beter af dan mensen die met de auto naar Zandvoort zijn gegaan. Die gaan namelijk ook weer een lange terugreis tegemoet.   

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]