Ga naar Content

Gemeente Bloemendaal waarschuwt nieuwe eigenaar Camping Vogelenzang: 'Stop met bouw luxe vakantiepark'

De gemeente Bloemendaal heeft de nieuwe eigenaren van camping Vogelenzang op de vingers getikt nadat zij zonder vergunning zijn begonnen aan de bouw van 350 luxe vakantiechalets. De gemeente waarschuwde al eerder dat een vergunning nodig is en dreigt in te grijpen als de werkzaamheden verder gaan. 

Vakantievilla op Camping Vogelenzang - Foto: NH Media

De brief is overigens twee weken geleden al verzonden, maar is vandaag pas naar buiten gebracht in een bericht aan de gemeenteraad. De gemeente waarschuwt dat er geen enkel gebouw meer mag worden geplaatst, anders begint een handhavingstraject. Het is nog niet bekend wat die handhaving precies inhoudt.

Te laat met vergunningsaanvraag

De nieuwe eigenaar van de traditionele familiecamping is het bedrijf MarinaParken. Dat wil de camping omvormen tot een luxe vakantiepark, met 350 chalets. Het bedrijf ging ervan uit dat er geen bouwvergunning nodig is voor de bouw van de vakantiewoningen, maar daar denkt de gemeente inmiddels anders over. 

MarinaParken had voor 25 juli een bouwvergunning moeten aanvragen, maar dat is niet gebeurd. De gemeente legt het huidige omgevingsplan nu zo uit dat er maximaal 1.600 vierkante meter van het terrein bebouwd mag worden zonder vergunning. Dat oppervlak is met de huidige gebouwen, waaronder zes vakantievilla's, al bereikt. 

Handhavingstraject

De brief eindigt met de zin: "Wij wijzen u erop dat bij iedere nieuwe villa of ander nieuw gebouw dat zonder vergunning wordt geplaatst, wij een handhavingstraject starten." NH heeft de gemeente gevraagd wat die handhaving precies inhoudt. Een antwoord is nog niet binnen.

Tekst gaat verder onder de foto.

De bewuste brief - Foto: Aangeleverd

Bloemendaal tikte MarinaParken eerder ook al op de vingers, omdat er verschillende andere werkzaamheden op het terrein zijn verricht, waar ook geen vergunning voor was aangevraagd. Daarbij ging het om grondwerkzaamheden als voorbereiding op het plaatsen van nieuwe chalets, maar ook om de aanleg van onder meer paden bij het zwembad. Het bedrijf heeft daar later alsnog een vergunning voor aangevraagd. 

Politieke kwestie

De vaste campinggasten van Vogelenzang zijn bang dat ze hun vaste standplaats kwijtraken. Een petitie tegen de plannen werd eerder al massaal ondertekend. Inmiddels speelt de kwestie ook een grote rol in de Bloemendaalse politiek.

"Tot hier en niet verder!"

Rob Slewe, Zelfstandig Bloemendaal

Eerder leek het erop dat de gemeente het allemaal maar liet gebeuren, nu ligt dat dus anders. Rob Slewe van Zelfstandig Bloemendaal: "Goed dat er nu daadwerkelijk wordt aangekondigd dat er gehandhaafd gaat worden bij plaatsing nieuwe vakantievilla’s zonder vergunning. Het is een goed signaal dat de gemeente dit echt serieus neemt."

Tekst gaat verder onder de foto.

Artist impression van het nieuwe park op de plek van Camping Vogelenzang - Foto: Website MarinaParken

De waarschuwing van de gemeente dreigt een forse tegenvaller op te leveren voor de eigenaar van de camping. Van de geplande 350 villa's zijn er dus maar zes gebouwd, waaronder een 'showmodel'. De chalets werden eerder al te koop aangeboden, het is niet duidelijk hoeveel woningen inmiddels zijn verkocht, zonder dat ze daadwerkelijk kunnen worden gebouwd.

Om meer villa's te mogen bouwen, moet MarinaParken een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Het lijkt uitgesloten dat dat lukt. Een andere tegenvaller is dat de bungalows alleen in de zomerperiode mogen worden bewoond. De kopers lopen daardoor inkomsten mis, omdat ze de chalets niet mogen verhuren in de periode van oktober tot en met april.

'Red de Camping'

Onder aanvoering van SP-kamerlid Sandra Beckerman wordt er eind deze maand overigens actiegevoerd onder het motto 'Red de Camping'. Die actie is op 30 augustus vanaf 17.00 uur bij het dorpshuis in Vogelenzang. 

Lees ook